„Политико“: ЕЦБ ще попари България за еврото


Дата: 26/06, 09:40

снимка pexels

Заради инфлацията България не е готова за еврозоната според Европейската централна банка. Очаква се от ЕЦБ да съобщят новината днес, съобщава „Политико“.

Председателят на еврогрупата Паскал Донъхю предположи преди няколко месеца, че България може да се присъедини към еврозоната, не в началото, а по-късно през 2025 г. Но експерти смятат, че 1 януари 2026 г. изглежда много по-реалистично предвид техническите трудности, свързани със смяната на валутата по средата на годината.

Най-проблематичният маастрихтски критерий, който блокира влизането на България в Еврозоната, е ценовата стабилност, или иначе казано – инфлацията, измерена според Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ). Данните на Евростат показват, че няколко месеца подред страната ни има сериозен напредък в намаляването на годишната инфлация по ХИПЦ. През декември 2023 г. тя е била 5%, месец по-късно – 3.9%, в края на февруари 2024-а – 3.5%, а през март 2024-а – 3.1% на годишна база. Но независимо от спадащите нива на инфлация у нас, България все още е далече от постигането на маастрихтския критерий за ценова стабилност.

Но има и един фактор, който няма как да не влияе на решението на ЕЦБ и той е политическата нестабилност в България, която беше изкуствено създадена чрез свалянето на правителството на акад. Николай Денков от страна на ГЕРБ и ДПС.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



До 35 градуса в събота
Дата: 29/06, 04:00

Здравословно хранене
Дата: 29/06, 03:10

Торонто Раптърс обяви привличането на Везенков
Дата: 29/06, 03:00

Ройтерс: Колебливото представяне на Байдън в дебатите кара съюзниците на САЩ да се подготвят за завръщане на Тръмп
Дата: 29/06, 01:47

40 лева за преглед на морето
Дата: 29/06, 01:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия