Проф. Кантарджиев за треската: Комарът хапе през една фланела, затова носете две


Дата: 30/08, 08:34

Редактор: Недко Петров

Стопкадри Нова Тв

Доказан наш експерт направи ексклузивен коментар на първите два смъртни случая след западнонилска треска в България.

Според проф. Тодор Кантарджиев съществената причина тази треска вече да взема жертви и у нас е лошия контрол на комарите.

Знаете, закъсняха общините през пролетта и преди разлистване на дърветата не можаха да направят обработка на заблатените терени, а това е важно, за да няма комари, тъй като по тези терени има много комари, заяви в „Здравей, България“ той.

Според Кантарджиев ново пръскане срещу комари има временен ефект за няколко дни, но когато се снима това и когато се повтаря по всички телевизии, ефектът е психологически.

Пръскане така или иначе трябва да се прави, защото когато не е направено нещо навреме, след това трябва да се опита да се компенсира по някакъв начин, уточни професорът. 

Относно това, че в Гърция, Сърбия и Румъния има починали от западнонилска треска през последните години, а в България нямаше такива трагедии от 2018-а насам, Кантарджиев каза, че това се дължи може би на факта, че по-малко сме обръщали внимание.

Професорът обаче смята, че след действията на Министерството ще бъдат взети мерки и ще се увеличи вниманието към тази инфекция.

Според Кантарджиев има данни, че при хора с диабет и не добре контролиран диабет, вероятността от усложнение след тази треска е по-голяма.

Той даде също съвет какво трябва да правим, за да се предпазим от западнонилска треска.

Не трябва да допускаме комарите да хапят децата ни и нас. Да не мислим, че само възрастни боледуват и им се възпалява мозъка. Затова трябва да се ползват репелентни за дрехите и за кожата, да се ползват машинките за репеленти, продължи по Нова Тв професорът.

Комарът хапе след залез слънце. Затова са необходими мрежи и комарници на прозорците, и да не ходим на места, където има комари. Важно е също да знаете, че комарът хапе през една фланела, така че една не е достатъчна, трябва да носим две фланели, за да не ни хапят комарите, предупреди Кантарджиев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тъмни облаци надвиснаха над Варна
Дата: 14/09, 14:17

Байдън и Стармър не дават разрешение на Украйна за далекобойните оръжия
Дата: 14/09, 14:131 Коментар

Пет жертви взеха наводненията в Румъния
Дата: 14/09, 14:03

Чиновници от община Варна се включиха в „Да изчистим България заедно“.
Дата: 14/09, 14:03

Масови съкращения в два града в България: Затваря Японския завод
Дата: 14/09, 13:53

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия