Под 1,5% ще бъде увеличението на тока за бита от юли


Дата: 16/06, 23:08

снимка: Пиксабей 

Увеличението на цената на електроенергията за битовите потребители ще бъде средно под 1,5% за трите оператора на разпределителните мрежи от 1 юли, каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в предаването „Защо, господин министър“ по бТВ.

По думите му правилното структуриране на разходите за АЕЦ „Козлодуй“ е причината да не се увеличи много цената на електроенергията.

На въпрос каква е цената на това усилие маржът на увеличение на цената да е много малък Малинов обясни: „Покриване на дефицита във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който и към днешна дата е към 500 млн. лева, защото в противен случай този дефицит Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябваше да го вземе предвид и да го покрие в новия регулаторен период, който ще започне от 1 юли. Другото е произведената електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“. Тя заема над 40% в дела за цената за бита“.

Според Малинов увеличението на цената на електроенергията, която е определено от КЕВР, е справедливо и то е значително под инфлационния индекс.

За това дали ще загубим пари от Плана за възстановяване заради забавянето с година на либерализацията на пазара на ток той каза: „Въпрос е на правилно управление и защитна позиция пред Европейската комисия. Ние сме част от Европейския съюз и не стоим от двете страни на барикадата. Считам, че ако правителството правилно определи своите приоритети и защити позицията си именно с аргументи, че не е отложена либерализацията и тя ще се случи, не би следвало да загубим средства".

Министърът подчерта, че либерализацията на пазара на електричество не е отложена и добави, че така или иначе пълната либерализация за цената на дребно за битовите потребители и по сега действащия закон ще се случи от 1 януари 2026 г. „Беше отложен механизмът, по който ще бъде компенсиран бита за този период от 1 юли тази година до следващата година. Не бяхме готови за този момент. Либерализацията не е поскъпване на цената, а възможността да си избираш доставчик на електроенергия и правилно да планираш своето потребление на електроенергия", коментира Малинов.

На въпрос за това дали би останал на поста министър на енергетиката в редовен кабинет Малинов каза: „Към настоящия момент нямам предложения. Бих обмислил едно такова предложение. Трябва да има правителство, с ясен мандат, с евроатлантическа целенасоченост, което в един обозрим хоризонт да поеме управлението на България“.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ИТН и "Величие" отиват на консултации в президентството
Дата: 26/06, 08:26

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 08:20

Д-р Маджаров: Обществото смята, че лекарите трябва да са свръхчовеци
Дата: 26/06, 08:103 Коментара

Марк Рюте поема НАТО през октомври
Дата: 26/06, 08:07

Жителите на с. Константиново се вдигнаха срещу безводието
Дата: 26/06, 07:473 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия