Съдът пусна на свобода варненски общински съветник, обвинен за неизгодни сделки и пране на пари


Дата: 03/07, 08:20

Pixabay

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд, съобщи БНР.

Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила ведомството.

В основата на обвинението е рамков четиригодишен договор между образователното министерство и фирмата за внос на моторни превозни средства на Османов.

Според разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията договорът е ощетил ведомството в особено големи размери, тъй като училищните автобуси, осигурени от частната фирмата за нуждите на училища от цялата страна, са закупени на двойно по-ниска цена.

Табаков и Османов получиха и обвинения за пране на пари заради намерените в домовете им големи суми пари.

Медиите научиха за случая от прессъобщение на прокуратурата, след като Сали Табаков вече беше задържан под стража, а на Захир Османов беше наложен домашен арест от Софийския градски съд. Днес стана ясно, че Албена Михайова е с мярка за неотклонение парична гаранция от 5 000 лева.

По време на днешното заседание за мярката за неотклонение прокурорът по делото Ирина Арменова внесе допълнителни материали в опит да убеди съда, че решението на Градския съд е законосъобразно и трябва да бъде потвърдено. На въпрос защо тримата са с различни мерки, ако са част от обща схема, тя обясни:

"Всяка мярка за неотклонение е индивидуална и се съобразява със съответната личност, с обстоятелството дали се съдейства на разследването, принципно, тежестта на извършеното."

Според защитата на Табаков и Османов престъпление няма.  Договорът е бил одобрен от специална комисия в МОН, а парите по него са били освен за закупуване на училищни автобуси, за тяхната поддръжка. Цената, платена от министерството, е според рамковия договор и няма нищо незаконно в това, че са купени на по-ниска цена:

"Това не е първото дело, по което прокуратурата твърди, че някой бизнесмен трябва да работи без печалба. Това е едно елементарно неразбиране на правилата на пазарната икономика. Такъв е светът в момента.

Те в политиката, дето всичко е честно и почтено, искат да спечелят, та камо ли сега в търговията, дето печалбата е алфата и омегата", коментира адвокатът на Табаков Васил Василев.

Според съдебния състав, чието решение е окончателно, данни за неизгодна сделка няма, защото реализирането на печалба от частна фирма не може да се квалифицира като неизгодна сделка. Няма доказателства и за пране на пари. 

Адвокат Васил Василев нарече делото "брутално поръчково". Коментира, че и след закриването на спецправосъдието неговата практика продължава. Разкритикува и новата Антикорупционна комисия, по чиято инициатива започна разследването:

"Както и да се казва, виждате, че продуктът е един и същ. От името работа не става. Даже напротив. Ако са борци срещу корупцията, трябва да дадат обяснение не е ли корупция това да предявиш обвинение на някой, който не е извършил нищо незаконно. Крайно време е тия поръчки да бъдат криминализирани. И за такива трябва да се поставя въпроса за наказателна отговорност".

На въпрос как в кориците на едно и също дело един съдебен състав вижда престъпление, а друг не, адвокатът на Сали Табаков коментира:

"Очевидно не са учили едно и също право и очевидно не всички искат да спазват правото", коментира Васил Василев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тир блъсна автобус от градския транспорт в Бургас, има пострадали
Дата: 05/07, 16:06

Най-красивите килими на света в Несебър за лято 2024
Дата: 05/07, 16:00

Посрещни лятото с телевизия от А1 на специална цена от 8,99 лв. на месец
Дата: 05/07, 16:00

Кмет и граждани заедно решават бъдещето на улица във Варна
Дата: 05/07, 15:56

Имат ли пръст Илън Мъск, Маги Халваджиян и Иво Сиромахов в най-новото Криндж шоу на България
Дата: 05/07, 15:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия