ООН отказа да изтегли мироопазващите си сили от Ливан


Дата: 15/10, 07:15

Пиксабей

Миротворците на ООН ще останат на сегашните си позиции в Ливан въпреки призивите на Израел да се преместят, докато боевете с „Хизбула“ се засилват, заяви днес техният ръководител Жан-Пиер Лакроа, цитиран от Франс прес, пише БТА.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера отново призова мироопазващите сили на ООН, разположени в Южен Ливан, да се изтеглят от определени позиции в близост до границата между Израел и Ливан, като заяви, че е напълно „невярно“, че израелските сили са атакували ЮНИФИЛ, силите на ООН в Ливан.

През последните дни напрежението между Израел и ЮНИФИЛ се увеличи. Петима миротворци бяха ранени от израелската армия, което предизвика остри критики към Израел.

„Беше решено, че силите на ООН ще запазят всичките си позиции въпреки призивите на израелската армия да освободят позиции в близост до „Синята линия“ между Ливан и Израел“, добави Жан-Пиер Лакроа.

„Искам да подчертая, че това решение остава валидно“, допълни френският дипломат, като поясни, че то е било одобрено по-рано днес от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Бенямин Нетаняху заяви вчера, че Израел ще продължи да „се бори безпощадно с „Хизбула“ в Ливан, ден след най-смъртоносната атака на проиранското движение на израелска земя в продължение на близо месец военна ескалация.

Той също така повтори, че „Хизбула“ използва „съоръженията и позициите на ЮНИФИЛ като прикритие за своите атаки“ срещу Израел.

Мисията ЮНИФИЛ, в която участват повече от 9500 души, е разположена в Южен Ливан като буфер срещу Израел. Тя осъди „шокиращите нарушения“ от страна на Израел срещу нейните позиции, включително „насилственото“ навлизане на два израелски танка в една от позициите ѝ в неделя. 

Израелската армия заяви, че един от танковете ѝ се е врязал в пост на ЮНИФИЛ, докато е евакуирал ранени войници. 

Съветът за сигурност на ООН изрази безпокойство от ситуацията.

„В контекста на продължаващите военни действия по Синята линия (между Ливан и Израел - бел. АФП) членовете на Съвета за сигурност изразиха дълбокото си безпокойство, след като през последните дни няколко позиции на ЮНИФИЛ (силите на ООН в Ливан) бяха обстрелвани. Няколко миротворци бяха ранени“, заяви ротационното председателство на Съвета, което в момента се изпълнява от Швейцария

След като отслаби „Хамас“ в ивицата Газа, миналия месец Израел премести фокуса на войната в Ливан, заявявайки, че иска да позволи на 60 000 души, разселени от взаимните обстрели по границата, да се завърнат в северната част на страната, посочва АФП.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Австралия призова гражданите си да напуснат Израел
Дата: 15/10, 09:12

А1 е първият телеком в България, който предлага достъп до стрийминг платформата SkyShowtime
Дата: 15/10, 09:10

Националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува във Варна
Дата: 15/10, 09:10

83-годишният дядо в насрещното на магистрала "Хемус" не знаел къде отива
Дата: 15/10, 09:06

Нова глоба за масово нарушение
Дата: 15/10, 09:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия