Съдят двама нидерландци и българин за обири в Австрия


Дата: 03/09, 01:36

Снимка Булфото

Във Винер Нойщат днес започна съдебен процес за кражби с „таран“, предаде австрийската новинарска агенция АПА. Обект на престъплението са 2023 бижутерии в „Шопинг Сити Зюд“ във Фьозендорф, във виенския „Донауцентрум“ и във Винер Нойщат, както и взривяване на банкомат в Маркграфнойзидл. Щетите са оценени на около 500 000 евро.

Обвиняемите двама нидерландци и един българин са направили частични признания. Съдебният процес ще продължи в четвъртък. Според прокуратурата холандците на 29 и 32 години са членове на международна група, която действа в Германия и съседните страни. „Таранът“, използван при зрелищните кражби на бижута в „Шопинг Сити Зюд“ и „Донауцентрум“, е бил автомобил на марката BMW, който преди това е бил неправомерно използван. Витрините са били разбити със чукове и лостове, след което престъпниците са отмъкнали бижута.

Според прокурорката обвиняемите са извършили престъпленията „с изключителна безпощадност и бруталност“ и са запазили използваните превозни средства, за да изчистят следите. Твърди се, че третият обвиняем – българин, е предоставял апартамента си като база на двамата нидерландци от май предходната година, както и услугите си като шофьор. Двамата преди осъждани нидерландски граждани са направили самопризнания за предишни деяния, с които са били свързани въз основа на ДНК следи. 29-годишният обвиняем призна за опит за удар на 12 януари 2023 г. във Винер Нойщат, а 32-годишният - за кражба с взлом на 26 юни предходната година в бижутерия „Доротеум“ във Винер Нойщат.

 

„Имах дългове и нямах възможност да откажа“, каза по-възрастният от двамата нидерландци. Двамата обаче не се признават за виновни за кражбите с взлом в „Шопинг Сити Зюд“ във Фьозендорф на 22 май и в „Донауцентрум“ във Виена-Донаущат на 20 юни. Обвиняемите се признаха за виновни за разбиването на банкомат в Маркграфнойзидл на 6 октомври 2023 г.

Българинът призна, че е наел автомобил и с него е закарал другите подсъдими до Фишаменд (окръг Брук ан дер Лайта), откъдето двамата нидерландци трябва да са продължили с незаконно притежавания автомобил. След това българинът е изчакал във Виена-Донаущат, докато двамата нидерландци не пристигнали с колата за бягство след разбиването на банкомата. Автомобилите били подменени, българинът продължил да шофира и подпалил BMW-то, за което е получил 2000 евро. След този удар тримата са арестувани в апартамента на българина във Виена-Донаущат. При претърсването на жилището, в мазето са намерени две взривни устройства и автомобилни регистрационни номера. Открити са и няколко ключа за коли и инструмент за компютърна диагностика на автомобили, с който да може да бъде деактивиран имобилайзерът (устройство срещу кражба) на коли.

 

Според съдията в това устройство са били записани номерата на шаситата на използваните автомобили. Според показанията си българинът е търсил съквартиранти, за да може да плаща наема до края на договора. Смята се, че от май 2023 г. нидерландци многократно са отсядали в жилището му срещу заплащане, а самият той почти никога не си е бил вкъщи. След раздялата с бившата си приятелка вземах лоши решения, каза българинът: „Винаги бях пиян“. Той не е знаел за взривните вещества и инструмента за коли в мазето си.

Тримата извършители са обвинени в кражба с взлом, палеж, сериозни материални щети, нерегламентирано използване на превозни средства, укриване на документи и престъпления по Закона за взривните устройства. Българинът вероятно е действал предимно като съучастник в престъплението. Застрахователното дружество на провинция Долна Австрия се присъедини към производството като частно лице с оглед на повече от 29 500 евро щети, нанесени на засегнатата банка, и повече от 38 000 евро (включително лихви) щети на община Маркграфнойзидл. Тези искания бяха уважени и от двамата нидерландски граждани. Очаква се съдебният процес пред Окръжния съд във Винер Нойщат да продължи два дни, като следващото заседание е в четвъртък, пише БТА. 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



След първия сняг обрат във времето и изненада на 21,22 и 23 септември
Дата: 15/09, 12:42

Във Варна никой не е разбрал, че бедственото положение изисква извънредни действия, оплака се Коцев
Дата: 15/09, 12:37

Голяма уловка преди първия учебен ден с тетрадки и несесери
Дата: 15/09, 12:33

Печелим един час сън с местенето на часовника на тази дата
Дата: 15/09, 12:31

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 15/09, 12:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия