Инфарктна ситуация на границата с наша съседка на 1 септември заради Шенген


Дата: 15/09, 12:55

Пиксабей

Въпросът със спирането на България за Шенген от Австрия блокира икономическото ни развитие и затова е важно да се разреши час по-скоро.

В момента това основно е политически въпрос. За съжаление важните политически въпроси обикновено се решават от редовни правителства с ясен мандат и през цялото време всички, които се занимаваме с тази проблематика, сме наясно, че при редовен кабинет щяхме да имаме още по-добри шансове.

Това каза шефът на Гранична полиция гл. комисар Антон Златанов в интервю за "Телеграф".

Изпълнили сме всички критерии и вярвам, че държавата ще направи всичко възможно да постави много отговорно този въпрос на европейската маса с цел по-скорошното ни присъединяване към шенгенското пространство по суша.

Лично аз смятам, че до голяма степен е дискриминационно дългото държане отвън по сухоземните граници спрямо България и Румъния.

В целия процес са въвлечени и съседите ни от Гърция, защото са принудени да извършват граничен контрол на общата ни граница. 

Ние сега сме длъжни да имаме този стопроцентов контрол на границата с Румъния и Гърция, а знаете, че там е съсредоточен товарният трафик, който е увеличен неимоверно много в последните години.

Той е породен и от това, че в Украйна има война и целият трафик през Европа минава през Турция и България. Освен това изградените КПП-та са били проектирани толкова отдавна, че въобще не е имало и нужда да бъдат по-големи.

В момента имаме година, в която работим на пълен капацитет, без да имаме затворени трасета за преминаване. Цяло лято нашият състав работи без почивни дни и отпуски, за да са отворени всички трасета, и въпреки това в определени дни и часове се събира такъв трафик, който е невъзможно чисто инфраструктурно да мине през участъка. 

За пример ще дам 1 септември, събота. Тогава беше много критично, защото от тази дата цените в южната ни съседка падат и много хора имат закупени ваучери за почивка.

Както българи, така и румънци в един и същи ден в едни и същи часове се явиха основно на Кулата, което доведе до ефекта на фунията.

Няма как чисто като коли да преминат дори без да им се извършва граничен контрол.

Самият път не е пригоден за такъв брой МПС-та. На следващия ден, когато имаше връщания, цялата опашка от румънски автомобили след 4 часа се озова на КПП-Дунав мост. След като премине струпването, нещата се успокояват и няма напрежение.

Докато при камионите си има постоянна опашка, тъй като целият трафик от Азия за Европа по сухопътни маршрути минава през България. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Обявиха срока за регистрация на етажната собственост на блока и глоба до 500 лева
Дата: 18/09, 19:56

Детска екологична площадка, изградена от естествени материали, бе открита днес в бургаския парк „Езеро“
Дата: 18/09, 19:46

Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Дата: 18/09, 19:38

20% ръст на френските туристи във Варна през 2024 г.
Дата: 18/09, 19:32

Пожар избухна край благоевградско село
Дата: 18/09, 19:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия