Варна на първо място по-поскъпване на жилищата в България


Дата: 30/07, 09:12

Булфото

Какво се търси повече – ново или старо строителство? По-високи цени на имотите и по-голям интерес към закупуването на ново жилище, това отчитат последните данни на Националния статистически институт. Ралица Василева живее в столичния квартал "Надежда“, но заедно с партньора си търсят ново по-голямо жилище. Причината за това е 5-годишният им син, който вече има нужда от собствена стая.

"Отскоро решихме да сменим района, в който живеем според местоработата на съпруга ми. Търся ново строителство главно. От около два месеца търся имот“, обяснява Ралица пред bTV.

Бюджетът на младото семейство е 180 000  евро и се спира на необзаведен апартамент в квартал "Овча купел“, който е над бюджета ѝ, но би направила компромис само, заради местоположението и наличието на зелени площи в близост. 

"Има увеличение на цената спрямо миналата година с около 10%. За ново строителство може да кажем цена между 1200 и 3500 евро на кв. м. За старо строителство – от 1000 до 2500 евро на км. м.“, обяснява брокерът Страхил Планинец.

Въпреки по-високите цени на новото строителство, новопостроените жилища се оказват по-предпочитани.

"Сравнение с година по-рано – с първото тримесечие на 2023 г., новите са се увеличили с 19,3%, а старите с 14,1%, т.е. спрямо година по-рано новите бележат по-голямо увеличение спрямо съществуващите“, обяснява Албена Данчева, началник на отдел "Потребителски цени, цени на жилища и ППС“ към НСИ.

"Имаме 12% ръст на сделките спрямо миналата година, хората спряха да мислят, че цените ще паднат и започнаха да купуват“, категоричен е Страхил Планинец.

НСИ отчита постоянна тенденция на увеличение на цени. 

"Съгласно последните данни на НСИ за първото тримесечие на 2024 г. спрямо предходното тримесечие е отчетено увеличение на цените с 7,1%, също така е отчетено увеличение спрямо година по-рано с 16%“, обяснява още Албена Данчева от НСИ.

Най-голямо увеличение на цените има в град Варна, следван от София, Бургас и Пловдив. Като в столицата, така и във Варна ръстът на цените на новите имотите е почти два пъти по-висок от ръста на старото строителство.

Една от причините за по-голямото търсене на имоти са благоприятните лихвени нива отчита от Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Ръстът на ипотечните кредити се ускорява в последните месеци и за юни ръстът на годишна база е 24,8%, ако погледнем новоотпуснатите кредити само за юни са над 720 милиона нови кредита и това без да броим рефинансиранията“, коментира темата Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

Потребителите трябва да имат предвид, че тези лихвени нива не са фиксирани за целия период на кредита, подчертава Богданов.

"Ние имаме средно над 500 милиона кредита на месец в последната година, за сравнение с преди 3-4 години, когато бяха 200 милиона на месец, т.е. имаме много по-голяма активност. Виждаме го и по данни на Агенцията по вписванията, където броя на ипотеките расте с между 18% и 25% за последната година. Българска народна банка изисква самите банки вътрешно да наблюдават няколко основни показателя свързани с това, какви са доходите на длъжника, какво е съотношението между вноската и неговия доход, съотношението между дохода и стойността на имота“, пояснява Лъчезар Богданов.

Тази висока кредитна активност при благоприятните лихвени условия дава възможност на повече хората да закупят жилище на по-голяма стойност.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Българи, Юнаци! България би Северна Ирландия в "Колежа"
Дата: 08/09, 20:59

Ограбиха журналиста Георги Милков в Испания, а паспортът му "кацна на едно дърво"
Дата: 08/09, 20:54

Първата хип-хоп адаптация на класическата приказка на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата"
Дата: 08/09, 20:52

Коте мяука за помощ на ремонта на хотел "Черно море" във Варна от няколко дена и няма кой да го спаси
Дата: 08/09, 20:50

НИМХ тръби: Бъдете готови за бури и захлаждане
Дата: 08/09, 20:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия