Подписваме споразумение в областта на сигурността с Украйна


Дата: 02/10, 17:15

снимка Булфото

Министерският съвет на днешното си редовно заседание прие решение, с което одобри подписването на Споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между България и Украйна и присъединяването на страната ни към представения по време на таз годишната Среща на върха на НАТО във Вашингтон „Компакт за Украйна“. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

„Компакт за Украйна“ бе одобрен на специално събитие след края на Срещата на върха на НАТО през юли т.г. и към него се присъединиха 23 държави членки на Алианса, сключили към тогавашния момент двустранни споразумения за сигурност с Украйна. Инициативата предвижда оказване на политическа подкрепа на Украйна, както и координиране и ускоряване на усилията за подпомагане на украинската страна в областта на сигурността, припомнят от Министерския съвет. 

България оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна, която с противопоставянето си на руската агресия допринася пряко и за защитата на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски страни членки. В унисон с тази последователна политика и с цел присъединяване към „Компакт за Украйна“, България ще подпише споразумение в областта на сигурността с Украйна, съгласно което страните ще работят по конкретни двустранни договорености, се посочва в правителственото решение.

С подписването на споразумението и последващото присъединяване на България към Компакта за Украйна ще се потвърди продължаващата ни подкрепа и солидарност за легитимната борба на украинската страна срещу руската агресия, както и желанието на България да продължи да участва активно в международните усилия за подпомагане на Украйна в краткосрочен и дългосрочен план, посочват от Министерския съвет.

Министерският съвет на днешното си заседание взе решение да предостави разрешение за освобождаване от действието на ограничителните мерки на Европейския съюз от Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014, относно ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, предаде БТА.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Облаците скриват слънцето и нови порои заливат България още на тази дата
Дата: 02/10, 19:28

Таня от Ямбол шашна зрителите: Тези пари не ми трябват
Дата: 02/10, 19:14

Анулират се полетите от и до Израел
Дата: 02/10, 19:08

На 3 октомври имен ден празнуват 3 български имена значещи изгрев
Дата: 02/10, 19:00

Фен на Япония се оплете на лесен въпрос за любимата си страна в „Стани богат”
Дата: 02/10, 18:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия