Върховният съд в САЩ отложи делото срещу Доналд Тръмп


Дата: 01/07, 19:56

Кадър бТВ

Добри новини за Доналд Тръмп.

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му, пише БНР.

Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се разделиха на партиен принцип и взеха решението с 6 на 3 гласа, значително стесниха възможния кръг от обвинения по отношение на предполагаемите действия на Доналд Тръмп, свързани с опитите за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г, пише novini.bg.

Съдът върна делото на по-долна инстанция, която трябва да прецени кои действия на Тръмп са били извършени от позицията му на президент и кои - като частно лице. Сред действията, които съдът определи като основни правомощия на президента и следователно са защитени от имунитета му, са контактите на Тръмп със служители на Министерството на правосъдието, както и с неговия вицепрезидент Майк Пенс. 

Над 70% от американците смятат, че Байдън не е в състояние да води САЩ

Още преди решението на върховните съдии специалният прокурор Джак Смит даде да се разбере, че счита, че може да продължи делото срещу Тръмп за щурма на Капитолия през януари 2021 г., дори въз основа на действия на Тръмп, извършени извън качеството му на президент. 

Ако Джак Смит успее да формулира обвинението си в съответствие с новото решение на Върховния съд, по-долните съдебни инстанции могат да разгледат процеса срещу Тръмп още тази година, съобщава CNN. 

Самият Доналд Тръмп коментира решението на съдиите в неговата социална мрежа с думите „Голяма победа за нашата Конституция и демокрация“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Отец Г. Паликарски: Радвам се, че избрахме млад патриарх и името му е чисто
Дата: 03/07, 22:00

Увеличава се броят на новите студенти, за които държавата ще осигурява средства
Дата: 03/07, 21:45

Етикетиране и опаковки. Решения и за вашата индустрия
Дата: 03/07, 21:40

Изчезва на път за аптеката: Жена е намерена мъртва в стомаха на питон
Дата: 03/07, 21:30

Имат ли пръст Илън Мъск, Маги Халваджиян и Иво Сиромахов в най-новото Криндж шоу на България
Дата: 03/07, 21:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия