Предложение на МФ: Раодителите с права за отглеждане ще имат приоритет в данъчните облекчения


Дата: 21/09, 12:41

снимка Pixabay

Родител с права да отглежда детето да има приоритет при данъчните облекчения. По същество това са промените в Закона за облагането да доходите на физическите лица, предложени от Министерството на финансите, предаде БНР. 

Промените в закона за подоходното облагане се налагат заради казуси, възникнали от практиката, става ясно от мотивите към законопроекта. Тъй като данъчните облекчения са високи – за едно дете данъчната основа се намалява с 6 000 лева, за две – с 12 000 лева, а за три – 18 000 лева, т.е. в семейството остават съответно 600, 1 200 или 1 800 лева, често доходите на единия родител не достигат за ползването на цялото облекчение. 

В предходни години вече бе разрешено данъчната основа да се поделя между двамата родители. Оказва се обаче, че често, ако двамата родители са разведени или никога не са сключвали брак и вече не живеят заедно, този, който няма родителски права или при когото не живеят детето или децата в по-голямата част от времето, се възползва първи от облекчението.

По този начин практически домакинството, за което е предвидено да има облекчение, остава без него или се възползва само частично. С предлаганите промени се указва, че родителят с права за отглеждане, е този, който има право на облекчението. Ако неговите доходи не са достатъчни, за да се възползва от цялото, другият родител може да получи остатъка.

Ставките при деца или дете с увреждания са по-високи. Приложеният пример е за облагането на доходите за настоящата година. Размерът на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания се гласуват в бюджета, а не в Закона за облагане на доходите на физическите лица.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Георги Лозанов: Живеем в хибридно общество, в полудемокрация
Дата: 21/09, 15:19

Катастрофа с пострадал пречи на движението край Вакарел
Дата: 21/09, 15:09

ГЕРБ обявиха кои листи ще водят Борисов, Фандъкова и Назарян
Дата: 21/09, 15:01

Митко Щерев: Прощавам се с публиката
Дата: 21/09, 14:51

Голям пожар блокира АМ „Тракия"
Дата: 21/09, 14:47

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия