Дянков: Ако приемат кабинета на ГЕРБ, няма да се бърза с влизане в еврозоната


Дата: 01/07, 16:19

Снимка Булфото

Бивш финансов министър каза какво ще се случи, ако бъде приет предложения от ГЕРБ кабинет.

В този състав правителството няма амбицията да вкара България в еврозоната.  Ако това правителство имаше истинско желание да влиза в еврозоната, тогава министър на финансите щеше да бъде политик от ГЕРБ или от ДПС, или дори от трета партия като „Има такъв народ” (ИТН). Това коментира в предаването „Кой говори” по "Дарик радио" бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му, ако предложеният от ГЕРБ кабинет бъде приет, няма да се бърза за влизане в еврозоната, а просто ще се правим, че вървим напред, но реално няма да е така.

“Това е решение, не просто догадка. Решили са, че на този етап това е по-добре за стабилността на кабинета”, посочи Дянков. 

“2022 г. и 2023 г. се харчеше в сектори, които не подпомагат на конкурентоспособността на икономиката и по този начин се “помпаше” инфлацията сектори, в които и досега инфлацията е по-голяма от средната европейска”, каза още той. 

Като "силен ход" Дянков определи действието на ГЕРБ да върне мандата изпълнен още в деня на получаването му. “Смятам, че това беше силен ход, защото в противен случай,  ако се изчакваше една цяла седмица, както е възможно по Конституция, какви ли не слухове щяха да вървят - по какъв начин ще се върне мандата - пълен, празен и така нататък. Това е силен ход, защото веднага може да се говори не  какъв ще е мандатът, а колко бързо ще влезе в парламента”, каза още той. 

Бившият финансов министър смята, че ще има правителство с първия мандат, но по думите му,  за да е стабилно не може да е само на ГЕРБ. “Ще има някои промени в състава на правителството и според мен това е редно. Макар че ГЕРБ е първа политическа сила с голяма преднина, все пак им трябват други партии - ДПС със сигурност, ИТН може би или някои от другите партии да се включат. За да има стабилно правителство трябва да има политически представители на тези партии, а не така наречените експерти”, каза още Дянков, пише novini.bg.

Той уточни, че Борисов трябва да казва, че ДПС няма да бъде в изпълнителната власт, за да се предпази от постоянните атаки на някои от политическите си опоненти. “Всички знаем и средният българин със сигурност знае, че без ДПС не може да се управлява. Те просто са втората най-голяма политическа сила и е смешно да се говори “ние ще имаме правителство на малцинството с под 70 депутати” - това не е възможно и вместо да се крием и да казваме “това е кабинет на  ГЕРБ и ще искаме подкрепа на всички политики от другите”.  За да има стабилно правителство е редно да има разговор,  да се предложат и да се приемат някои от министерските постове от други сили, не само от ДПС", добави още Дянков. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Обрат във времето до броени часове обяви НИМХ
Дата: 03/07, 15:50

Асен Василев към Росен Желязков: Поздравявам Ви за смелостта
Дата: 03/07, 15:40

Орбан след срещата със Зеленски: Той не вярва в примирията с Русия, не са донесли нищо добро за Украйна
Дата: 03/07, 15:40

Магнезий за бързо реагиране
Дата: 03/07, 15:40

БВП на човек в България мина 14 хиляди долара
Дата: 03/07, 15:36

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия