Денков за испанско издание: Установихме, че ГЕРБ до голяма степен е контролирана не от Борисов, а от Пеевски


Дата: 06/05, 15:12

снимка Булфото

„Българският президент и неговото обкръжение повтарят руските наративи: не помагайте на Украйна, борете се за мир, без да обясняват как този мир да стане устойчив.“ Това казва в интервю за испанското издание „Периодико“ бившият премиер Николай Денков, предаде „24 часа“.

Коментарът на академика е в отговор дали подкрепата на българите към Украйна не намалява все повече.

„Не съм сигурен. В началото беше много трудно да се обясни на хората този конфликт с Русия, защо трябва да помагаме на Украйна с военна помощ.  Минаха месеци преди обществеността да разбере цялата картина“, казва Денков.

Той допълва, че хората виждат различни послания от политиците – от президента, който се обяви срещу изпращането на военна помощ, и последните две редовни правителства – на Кирил Петков и на Николай Денков, които пък подкрепиха това. Двата различни разказа пък обърквали хората.

„(Руската посланичка в София Елеонора – б.р.) Митрофанова беше много агресивна през 2022 и 2023 г. Когато обаче един дипломат се държи недипломатично, в крайна сметка той или тя причинява вреда за страната си. Имиджът на Русия в България се е влошил. И когато българите преодоляха първоначалния страх, започнаха да се чудят защо в Европа отново има война – при това война, която е много близо до дома, в която участва страна, която мнозина смятат за близка до тях. И същите тези граждани след това започнаха да разбират, че заплахата е не само за Украйна, но и за Прибалтика, Молдова и Полша“, коментира още Денков в интервюто.

Експремиерът отдава и разпада на правителството на това, че ГЕРБ и ДПС не поискали да се изберат прозрачно хора в антикорупционната комисия и Висшия съдебен съвет.

„Тук другите две партии, подкрепящи правителството, не желаеха тези промени да се случат и искаха да продължат стария си навик да разпределят постовете между партиите, подкрепящи правителството“, казва Денков.

Обяснява обаче, че направили кабинета, защото не можело повече служебни кабинети да управляват страната и да вземат важните решения. Пред изданието той дава пример със сключения договор с турската компания Боташ от служебния кабинет на Гълъб Донев.

„Договорът съдържа много изгодни условия за турската страна и много задължения за българската страна, с 13-годишен неотменим период, който ни задължава да плащаме по 150 млн. евро годишно, дори и да не използваме газ. Така че имаше причини да съставим правителство“, посочва той.

„Едно от нещата, които научихме е, че основната партия ГЕРБ с лидер Бойко Борисов беше до голяма степен контролирана от друг човек – Делян Пеевски. И независимо, че ГЕРБ беше създадена като проевропейска партия, факт е, че Пеевски е включен в списъка „Магнитски“ и е санкциониран от САЩ и Обединеното кралство като човек, замесен в корупция. Пеевски трябва да бъде изключен от всякакви преговори. Дали ще имаме сили да го направим, зависи от гласа на българите“, казва той за евентуалните преговори за кабинет след вота през юни.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Млад българин загина при нелеп инцидент в Нидерландия
Дата: 19/05, 09:22

100 ухапани от кърлежи във Варна за 2 седмици
Дата: 19/05, 09:00

Мъжът, който откри Александър: Беше много далеч от показанията на полицаите и родителите
Дата: 19/05, 08:40

Интензивен е трафикът на границата с Румъния
Дата: 19/05, 08:19

Отново избори за Сливенски митрополит днес
Дата: 19/05, 07:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия