Дойче веле: Има ли риск от руските учения с тактически ядрени оръжия край украинските граници?


Дата: 08/05, 07:17

снимка pexels

Ден преди официалното встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Русия за пети път руското министерство на отбраната обяви, че в "близко бъдеще" до украинската граница ще се проведат учения с тактически ядрени оръжия. Те биха били първите след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, пише Дойче веле. Ученията ще бъдат проведени от ракетни формирования на Южния военен окръг на Русия с участието на авиацията и военноморските сили с цел "повишаване на готовността на нестратегическите ядрени сили". Освен руските региони към Южния военен окръг на Русия е включен анексираният през 2014 г. Крим и четири региона на Югоизточна Украйна, частично окупирани през 2022 г.

Заплахата от ядрена война и критиките на Запада

Представители на западни държави многократно са критикували руското ръководство за ядрените заплахи. Въпреки това президентът Владимир Путин не е заплашвал открито с ядрен удар, макар че е предупреждавал Запада за възможността от ядрена война в случай на пряка конфронтация с Русия.

В същото време бившият руски президент и заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев е правил това многократно. На 6 май той направи още едно такова изявление, като свърза решението за провеждане на учения с тактически ядрени оръжия с продължаващата на Запад дискусия за възможността да бъдат изпратени сухопътни войски в Украйна.

И говорителят на руския президент Дмитрий Песков свърза тези учения със същия повод и дори спомена по-специално френския президент Еманюел Макрон. Песков нарече това "нов кръг на ескалация на напрежението".

Какво представляват тактическите ядрени оръжия

Тактическите ядрени оръжия се различават от стратегическите по това, че имат по-малка мощност и радиус. Те могат да бъдат артилерийски, но най-често са балистични и крилати ракети. Изстрелват се от системи, които могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

Тактическите ядрени оръжия са ядрени бойни глави за ракетни системи с наземно базиране и обсег до 500 км, както и за системи с морско или въздушно базиране с обсег до 600 км. Но няма ясни класификационни граници, а някои източници включват към тактическите ядрени оръжия и новите руски крилати ракети "Калибър" и хиперзвуковите ракети "Кинжал" - с обсег до няколко хиляди километра.

"От военна гледна точка това е безсмислено"

Експертите, с които разговаря ДВ, са единодушни в мнението си, че използването на ядрени оръжия в Украйна е малко вероятно и безсмислено. "От военна гледна точка при каквито и да било обстоятелства използването на ядрени оръжия от Русия в Украйна няма смисъл", казва Павел Подвиг, старши изследовател в Института на ООН за изследвания в областта на разоръжаването. Той подчертава, че "тази ситуация не се е променила по никакъв начин".

Русия може да тренира не удари, а "процедурата по разполагането, тъй като в нормална ситуация нестратегическите бойни глави се намират в складове - отделно от ракетите и самолетите, които могат да ги доставят", казва Павел Подвиг. Той се надява, че "отработването на тези процедури се извършва върху учебни макети - поне от съображения за безопасност".

"Никога не е имало" планове за използване на ядрени оръжия в Украйна, казва Николай Соков, водещ изследовател на базирания във Виена Център за разоръжаване и неразпространение на ядрени оръжия. Според него това не е било така дори през есента на 2022 г., когато руската армия се е изтегляла от Харковска и Херсонска област. Сега руската армия превъзхожда по много показатели украинците и напредва, завземайки все повече територии в Източна Украйна. Нещо повече, Киев очаква Москва да разшири атаките си.   

Причината според него очевидно е друга. "Ядрена ескалация" е фраза, от която се страхуват на Запад още от началото на руската инвазия. Именно с подобни заплахи от страна на Москва западните политици и експерти обясняват факта, че доставките на оръжия за Украйна вървят бавно и с ограничения.

Рискът от грешки и разширяване на войната

Според Матю Булег от американски мозъчен тръст "Уилсън" Москва разчита и сега на това. Той не е сигурен, че ядрените учения на Русия са "свързани единствено с позицията на Франция". Според него те са "част от дълъг цикъл на постоянно сплашване" с цел да се пречупи решимостта на Запада по отношение на Украйна. Освен това ученията са свързани с желанието на президента Путин да се покаже като "силен лидер" в контекста на "самоназначаването" си и в навечерието на 9 май, казва Булег. Като цяло той смята, че "основният проблем не е сплашването, а рискът от грешни преценки и тактически грешки".

Николай Соков подчертава, че "ситуацията е нестабилна" и "ескалацията е съвсем реална" - заради изявленията на Макрон. "Въпросът дори не е колко войници на НАТО ще има там, а дали те ще бъдат директно на фронтовата линия", казва Соков. Според него, ако френските военни се появят в Украйна, те ще бъдат приоритетна цел: "Русия ще удвои усилията си, за да се опита да ги ликвидира - с конвенционални оръжия". "Какво ще направи Макрон?", пита Соков и напомня, че Франция е ядрена сила. В понеделник, 6 май, френското външно министерство отрече изпращането на войски в Украйна, като ги нарече "дезинформационна кампания".  

Соков вижда опасността не във факта, че "Русия ще иска да използва ядрени оръжия". Според него "Русия ще иска да доведе въпроса дотам, че Западът, НАТО, всъщност да се изправят пред въпроса какво ще се използва сега". По мнението на експерта въпросът може да не засяга територията на Украйна, а "и директно страните от Запада".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 00:00

На 22 май в седем секции в Северна Македония ще има повторно гласуване на парламентарните избори
Дата: 19/05, 23:46

Дерменджиев: Нищо от планираното не ни се получаваше
Дата: 19/05, 23:301 Коментар

Димов: Този отбор на Черно море иска да влезе в историята му
Дата: 19/05, 23:19

Илиан Илиев: Най-важния ни мач е с ЦСКА
Дата: 19/05, 23:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия