Варненският съд осъди 55-годишен мъж, подпомогнал телефонни измамници


Дата: 09/05, 15:16

снимка Булфото

Варненският районен съд осъди на година затвор, отложена с 4 г. изпитателен срок 55-годишен мъж от Варненско за телефонна измама. Делото бе разгледано в процедура на съкратеното съдебно следствие, с признаване на вината от подсъдимия и намаляване с 1/3 на определеното наказание.
Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 13 март 2023 г. във Варна, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице, умишлено улеснил извършването на измама по отношение на възрастна жена. На посочената дата в района на един от моловете във Варна той получил от пострадалата сумата от 9 300 лева и 100 английски паунда, с цел да ги предаде на неизвестния извършител, вследствие на възбудено и поддържано у нея заблуждение от неизвестния извършител, че предаването на парите е
необходимо за оказване на съдействие в полицейска операция по залавяне на лица, които малко преди това били отправили по телефона заплахи за живота й. Междувременно, след като пострадалата жена склонила да изтегли спестяванията си и да „съдейства на полицията“, неустановеният по делото извършител, чрез обаждане по телефона от румънски оператор, се свързал с 55-годишния подсъдим и го убедил да прибере пакет с пари от жена пред входа на мола, след което спешно да ги занесе с автомобила си в Румъния.

Непознатото лице обяснило на подсъдимия, че се занимава с извозване на дограма до България и за изпълнението на спешната „поръчка“ по доставка на парите ще получи сума от 600 лева. Подсъдимият, заедно със свой родственик, се придвижил до Румъния и малко след преминаването на границата при постоянно напътствие и поддържана телефонна връзка с непознатото лице оставил парите на указано място в близост до изоставена бензиностанция.
С вземането на пакета с парите и пренасянето им, 55-годишният подсъдим е улеснил извършването на измамата и е подпомогнал неустановения извършител в получаването на чужди пари.

Подсъдимият е неосъждан. В негова тежест са направените разноски по делото. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок, съобщиха от пресслужбата на Варненския районен съд.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нова услуга от Гугъл удължава живота на батерията на телефона с Андроид
Дата: 20/05, 11:47

Батерия на винтоверт гръмна, едва не изпепели къща в село Драчево
Дата: 20/05, 11:45

България днес: Ясно е кой е поръчал Алексей Петров, не е ясно защо
Дата: 20/05, 11:392 Коментара

Учени от БАН с негативен доклад за финансите ни
Дата: 20/05, 11:35

Вицепрезидентът на Иран ще изпълнява функциите на президент
Дата: 20/05, 11:35

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия