Руската офанзива към Харков е спряна


Дата: 11/05, 14:45

Кадър ФБ

В резултат на настъплението си руските войски окупираха няколко села на границата в Харковска област, предаде агенция УНИАН, цитирайки източници от украинските сили.

„Руснаците окупираха няколко села, които бяха разположени почти на границата и бяха стратегически трудни за задържане, нашата отбранителна линия не беше пробита“, казаха военните. Битката сега е много по-малко активна, отколкото беше вчера. Ситуацията е напълно стабилизирана, обявиха украинците.

Руският Генерален щаб все още не е обявил нищо, въпреки че местните съобщения показват рязко увеличаване на интензивността на въздушните, ракетните и артилерийските удари в Харковска област, пишат руските медии.

От дълго време Киев предупреждаваше, че руската армия ще започне голяма офанзива през месец май, като една от потенциалните мишени е именно град Харков. Все още не е ясно дали започналите вчера руски атаки са въпросната голяма атака или само „сондират“ фронта в това направление. В Русия твърдят, че целта е да се създаде „буферна зона“.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че се водят интензивни боеве по цялата фронтова линия. Той също така заяви, че Украйна ще отговори на новото руско предизвикателство със сила и прикани западните страни да окажат допълнителна военна помощ на Киев.
„По нашата национална граница и нашата фронтова линия ние ще унищожим неизменно окупатора по такъв начин, че да попречим на офанзивните намерения на Русия", каза Зеленски. „Важно е нашите партньори да подкрепят нашите военни, като им предоставят военни материали своевременно", допълни той. По-рано САЩ обявиха отпускане на нова военна помощ за Украйна в размер на около 400 милиона долара.

Стотици хора бяха евакуирани от районите на Харковска област, които се намират близо до границата с Русия, заяви по-рано днес губернаторът на украинската област Олег Синегубов ден, след като руските сили започнаха сухопътна офанзива срещу областта. Високопоставен украински военен източник заяви, че руските сили са напреднали с километър навътре в Украйна и се опитват "да създадат буферна зона" в Харковска и съседната Сумска област, за да предотвратят нападения срещу територията на Русия.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Днес е Световния ден на околната среда
Дата: 05/06, 08:52

Водачът на листата на БСП във Варна Борислав Гуцанов: Спрямо българската енергетика се извършва национално предателство
Дата: 05/06, 08:50

Президентът Радев открива международния атомен форум край Варна
Дата: 05/06, 08:49

Днес настъпва нова ера в пътните глоби
Дата: 05/06, 08:23

Шофьор блъсна бус на АМ „Тракия“ и избяга
Дата: 05/06, 08:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия