Благодарение на Венцислав Мутафчийски, в църковния календар се въвежда нов молебен


Дата: 12/05, 13:10

Снимка Булфото, архив

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. В тази връзка – на 13 май (понеделник), от 11:00 часа, в храм-паметника "Св. Александър Невски“ за първи път – с благословението на наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Григорий Митрополит Врачански, ще бъде отслужен молебен за православния здравен служител, съобщават от ВМА.

В свое заседание Светият синод прие това решение по предложение на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, като се предвижда молебенът да бъде включен в църковния календар и да се извършва ежегодно във всички епархии.

Духовенството в България за пореден път проявява грижа към медиците, оказвайки молитвена подкрепа за преодоляване задълбочаващата се криза за кадри при медицинските сестри и изразява загриженост, че все по-малко млади хора избират професията на медицинската сестра.

На молебена ще присъстват генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и други представители на ръководството на ВМА, медицински сестри от екипа на лечебното заведение, заместник-министърът на отбраната г-жа Аделина Николова, г-жа Десислава Радева – съпруга на президента на Република България, и други официални лица.

Денят на сестринството се отбелязва в памет на рождението на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Ние, като служители във ВМА, винаги сме се чувствали особено свързани с този празник, защото сестра Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Тя ръководи група от медицински сестри, обучени от нея, която поема изцяло медицинските грижи за пациентите, независимо от скептицизма на лекарите.

Още нейните действия показват, че сестринската роля е незаменима и не по-малко важна от тази на лекарите. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра и дори пише клетва, подобна на Хипократовата.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



БТВ се фукат с ефекти, пуснаха дъжд и светкавици в студиото
Дата: 23/05, 19:31

Хороскоп за 24 май петък: Да си купи нов уред зодия
Дата: 23/05, 19:30

Обявиха частично бедствено положение в Божурище
Дата: 23/05, 19:24

Условна присъда за 20-годишен варненец, грабил джиесеми
Дата: 23/05, 19:16

В празничния петък чадърите ще са нужни през следобедните часове
Дата: 23/05, 18:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия