Златото е единственият сигурен победител от изборите в САЩ


Дата: 22/08, 14:59

Кадър БНТ 

Основната причина за ръста на златото напоследък са очакванията председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл да потвърди свалянето на лихвите на речта си в петък на симпозиума на централните банки в Джаксън Хоул. Златото удари нов рекорд във вторник като се изкачи до 2 531,75 долара за унция, увеличавайки тазгодишната печалба с повече от 22%. Това коментира Крум Атанасов, собственик и управител на Igold, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов, предаде Днес.бг.

"Фед няма конкретно решение и то се взима месец за месец, но златото ясно показва с новите си върхове, че очакваме да видим по-ниски лихви още през септември."

Понижение на лихвите с 0.25% вече е включено в цената на златото; няма вариант, при който лихвите да бъдат запазени, но ако бъде обявено по-голямо намаление с 0.50%, това "автоматично би изстреляло златото на високо", каза Атанасов.

Новите квоти към търговските банки от централната банка на Китай ще предизвикат купуване на още злато след паузата, а геополитическият ръст ще бъде допълнителна подкрепа за цената, каза Атанасов.

В България има увеличен интерес към закупуване на физическо злато, особено при големите движения на пазара нагоре или надолу. На световните пазари се наблюдава и приток на пари от акции към ETF за злато.

Във всички случаи се очаква волатилност на пазара и е трудно да се правят прогнози за цената, особено на фона на президентските избори в САЩ и ефекта им върху икономиката. И двамата кандидати за президент на САЩ ще имат проинфлационни политики, което ще натиска цената на златото нагоре, каза Атанасов.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Идният месец ще се състои съдбовна среща между Зеленски и Си Дзинпин
Дата: 12/09, 19:40

Утре Радев посреща Гордана Силяновска
Дата: 12/09, 19:32

Пловдивският съд отново пусна насилника на Дебора под "домашен арест"
Дата: 12/09, 19:17

Ники Кънчев с голям гаф за Витрувианския човек
Дата: 12/09, 19:132 Коментара

Мартин Димитров: Борисов играе ролята на умряла лисица
Дата: 12/09, 18:543 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия