ЕЦБ: Лятна пауза в лихвената политика


Дата: 19/07, 14:00

Снимка Pixabay

Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да направи пауза в лихвената си политика на днешното заседание след първото понижение на ставките през юни, като подчерта необходимостта да събере повече данни, преди да продължи с курса на парично облекчение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Франкфуртската институция понижи на юнското си заседание референтната лихва по депозитите от рекордното равнище от 4 на сто до 3,75 на сто.

Това бе първото понижение от 5 години след безпрецедентно увеличение на лихвите в борбата с изключително високата инфлация, развила се след началото на войната в Украйна. 

ЕЦБ намали лихвите въпреки нестабилната инфлация и увеличението, отчетено през май в данните за инфлацията и заплатите. 

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че скоростта и продължителността на бъдещите понижения остават "много несигурни".

"Работата ни не е приключила и трябва да продължим да сме много внимателни", предупреди тя в началото на юли. 

"Нужно е време да съберем достатъчно данни, за да сме сигурни, че инфлацията се доближава до заложената цел от ЕЦБ цел за 2 на сто", подчерта тя в началото на юли в Синтра, Португалия. 

Увеличението на заплатите, регистрирано в еврозоната с цел справяне с инфлацията, "ще ни позволи да спечелим време", добави тя. 

ЕЦБ ще "излезе в лятна ваканция без ново понижение на лихвата", според Фрици Кьолер-Гайб, старши икономист в германската държавна банка Ка Еф Ве (KfW).

Инфлацията в еврозоната се понижи до 2,5 на сто през юни на годишна основа след темпа от 2,6 на сто през май.

Така наречената базова инфлация, коригирана спрямо променливите цени на енергията и хранителните стоки и следена внимателно от финансовите пазари и ЕЦБ, е останала стабилна на месечна основа на равнище 2,9 на сто. 

Цените на услугите, при които компонентът заплати е с голямо значение, продължават да нарастват значително (4,1 на сто на годишна основа) и допринасят в най-голяма степен за инфлацията. 

"Следващото намаление на лихвите ще е през септември“, прогнозира Карстен Бжески от Ай Ен Джи (ING), но по думите му "това не означава непременно серия от последователни намаления". 

Предварителното условие за намаление на лихвите през септември е "признаците за забавяне на растежа на заплатите да се увеличат", коментира Кьолер-Гайб.

Високопоставени лица в ЕЦБ обаче не смятат, че това ще стане в течение на годината.

Освен това способността на ЕЦБ да понижава лихвите "ще зависи и от посоката на бюджетната политика на европейските правителства", уверява старшият икономист в Ка Еф Ве.

В това отношение вниманието ще бъде насочено към Франция след парламентарните избори, които накараха финансовите пазари да се опасяват от трайна политическа безизходица поради липсата на очевидно мнозинство в Камарата на депутатите и идването на власт на правителство, което няма да се справи с дефицитите. 

Тази несигурна ситуация вероятно ще доведе до напрежение във връзка с лихвите по френските дългови книжа, което ще накара ЕЦБ да се намеси. 

На пазара на облигации все още цари спокойствие: лихвеният процент по 10-годишните френски облигации от 3,15 на сто се доближи в петък до нивото си отпреди месец, преди разпускането на Националното събрание (долната камара на френския праламент - бел. ред.).

Малко след парламентарните избори управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало призова да се "признаят изискванията на реалността" и да се избегнат "прекомерните разходи за заплати" за компаниите. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



БСП: Регистрацията на БСП няма да бъде спъната
Дата: 03/09, 10:38

Голям проблем с електронните здравни досиета и личните лекари
Дата: 03/09, 10:36

Очевидка на магистрала "Тракия": Появи се истински герой и спаси напълно непознат
Дата: 03/09, 10:34

До броени дни идва ръст на случаите на западнонилската треска в България
Дата: 03/09, 10:31

Алибегов: Който не споделя мнението на ПП - ДБ - Спаси София го пришиват към Кремъл или Путин
Дата: 03/09, 10:27

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия