Всички с печки на дърва ги сменят с климатик за 1500 лева от държавата


Дата: 16/10, 20:18

Кадър Нова тв

Целта е да се подобри качеството на въздуха

Държавата дава безвъзмездно 706 милиона лева, за да купи климатици за домакинствата. Условието е да върнеш старата си печка на дърва. Целта е да се подобри качеството на въздуха. От 2014 до 2020 година вече са дадени 104 милиона лева, с които са сменени печките на 22 000 домакинства. За останалите пари до общата сума ще бъдат купени още поне 77 000 климатика. Очакваният ефект е да се спестят по 2872 тона фини прахови частици годишно, предаде Нова тв.

Темата с чистотата на въздуха беше отворена миналата седмица, след твърдения, че станциите за измерване са преместени на по-чисти места и така се изкривяват част от данните.

Причината днес от екоминистерството и от Изпълнителната агенция по околна среда да съберат медиите е репортаж по NOVA от миналата седмица. Става въпрос за станцията за измерване на въздуха в Пловдив. Според граждани тя не измерва правилно, тъй като около нея са засадени дървета. Институциите контрираха, че не лъжат с данните и допълниха, че през последните годините качеството на въздуха е по-добро. Това било така и заради програмите за по-малко емисии, сред които по-зелен транспорт и премахването на печките на дърва.

Види ли си черен дим в София, почти винаги огънят е в квартал „Христо Ботев”. Пожарът почти винаги е умишлен и почти винаги запаленото са гуми. В дисонанс с това, там почти всички са изхвърлили старите печки на дърва, за да получат безплатен климатик от държавата и да дишат по-чист въздух. 

„70-80%. Всеки, който е кандидатствал с редовни документи - акта за собственост и платени данъци, всички взеха”, казва Евгени Лазаров.

706 млн. делено на 1500 лева за климатик са около 470 000 климатика.

„Тази цифра е в периода от 2012 г. и включва инвестициите, които са и в сегашния програмен период, който ще се изпълнява до 2027 г.”, заяви Ренета Колева, зам.- министър на околната среда и водите.

Неразрешимият проблем с умишлените пожари в София идвал от новозаселили се в квартала.

„Не знам защо полиция спи, те знаят, но не знам защо не предприемат мерки”, коментира Евгени Лазаров.

А кой следи какво се пали в София - от регионалната здравна инспекция отговориха така:  

„Отговорен орган е общината и съответните районни администрации”, заяви Ирена Петкова, директор на РИОСВ.

Според Министерството на околната среда и водите, въздухът у нас става все по-чист.

„На територията на страната, с изключение на станция в Пловдив, нямаме превишение на нормите”, заяви Ренета Колева, зам.- министър на околната среда и водите.

А че тези данни са изкривени се усъмниха от сдружението „За земята”. Основанието - къде са поставени станциите. 

Една от станциите, които предизвикаха полемика, е тази в „Павлово”. Причината за недоволството е, че се намира на повече от разрешеното в наредбата отстояние от пътното платно.

„Тези изисквания се изпълняват, отчитайки предоставянето от общин ата терените и влиянието на следните фактори - електрозахранване, комуникация, достъпност, безопасност на населението и накрая - изисквания, свързани с териториалното планиране”, заяви Росалина Инджиева, и.д. на Изпълнителната агенция по околна среда. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Незаконно сметище пламна в Пловдив
Дата: 16/10, 23:51

Сестра на Биляна: Няма да си зареже децата и мъжа така
Дата: 16/10, 23:33

Виктор отказа на Биг Брадър нещо, което го накара да се разплаче
Дата: 16/10, 23:29

Облачно, но без дъжд в четвъртък
Дата: 16/10, 23:07

Борислав Гуцанов: България трябва да стои далеч от военния конфликт в Украйна
Дата: 16/10, 23:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия