На 17 май Българската православната църква отбелязва Събор на Св. Баташки мъченици


Дата: 17/05, 23:48

снимка; Булфото

На 17 май Българската православна църква (БПЦ) отбелязва паметта на светите Баташки мъченици, загинали по време на Априлското въстание (1876), когато Батак е напълно разрушен.

Съгласно решение на Светия Синод от 16 март 2011 г., в катедралния храм "Св. Александър Невски" на 3 април същата година патриарх Максим в съслужение с митрополитите на Българската православна църква канонизира за светци загиналите българи в Батак заедно с тези, убити в Новоселския манастир "Св. Троица" в Априлци. 

Историята е запазила само някои от имената на Баташките мъченици - свещениците Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, Иван, Илия и други от Батак. Събор на св. Новоселски мъченици се отбелязва на 9 май, когато през 1876 г. в новоселския девически манастир "Света Троица" много мирни жители търсят убежище от турските войски, но вместо това намират смъртта си. Сред загиналите са двамата свещеници Никола Барбулов и Георги Дългодрейски и няколко монахини.

Това е първата канонизация, която извършва патриарх Максим, откакто оглавява БПЦ от 1971 година. Последните канонизирани за български светци са Свети Паисий Хилендарски през 1962 и Софроний Врачански през 1964. Те са канонизирани от тогавашния патриарх Кирил.

В своята емисия “Вътрешна информация”, БТА съобщава за канонизацията и за първото отбелязване на светците:

Осем монахини и двама свещеници от Новоселския манастир в Априлци ще бъдат канонизирани от църквата

Априлци, 1 март 2011 г. /БТА/ Осем монахини и двама свещеници от Новоселския манастир в Априлци ще бъдат канонизирани от църквата, съобщи Ловчанският митрополит Гавриил. Решението за това е на Светия синод.

С житията и службите за тях се занимава създадената комисия по канонизация, в която освен дядо Гавриил, влизат още Сливенският митрополит Иоаникий, Неврокопският - Натанаил, Пловдивският - Николай, и доц. Павел Павлов от Богословския факултет, съобщи Ловчанският митрополит. 
Изкланите след погрома на Априлското въстание, както и жертвите от Баташкото клане също ще бъдат сред новомъчениците.

Новоселският манастир "Света Троица" е създаден през 1830 г., като първоначално се е ползвал като семеен манастир и е бил обитаван от около 40 монахини от региона.
През 1876 г. манастирът е подложен на нападения от османците и е опожарен. Възстановен е след Освобождението. 
В момента параклисът в Новоселския манастир е превърнат в музеен кът на освободителната борба, а манастирът е обявен за паметник на културата, каза още Ловчанският владика.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Отцепиха варнеска улица заради туби със задушлива течност
Дата: 01/06, 21:40

Цитиридис се подигра на бТВ
Дата: 01/06, 21:30

Откриха статуя на Пригожин на гроба му
Дата: 01/06, 21:21

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 21:10

Матева, ЦИК: Избирателите без право на евровот ще гласуват само на хартия
Дата: 01/06, 21:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия