Без вариант "Б" идва вдигане на годините за пенсия


Дата: 22/09, 14:06

Пиксабей

За разлика от Западните държави в България няма поток от млади мигранти, които да работят и да произвеждат брутен вътрешен продукт, чрез който да се издържа застаряващото население.

Така че трябват мерки, с които да се дофинансира пенсионната система. Единият е вдигане на данъци за работещите, другият е вдигане на пенсионната вързаст.

Вариант "Б" сякаш няма.

Радикална промяна с пенсиите поиска Брюксел от нас, пише Труд. Тя включва вдигане на възрастта за спиране на работа, превахване на възможностите за ранно пенсиониране, обучение през целия живот с цел преквалификация и продължаване на заетостта.

Обвързване на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота и изравняване на възрастта за пенсиониране на жените и мъжете са част от препоръките към страните от ЕС, посочени в доклад на базирания в Брюксел мозъчен тръст Брьогел (Bruegel). Те бяха обсъдени от министрите на финансите и управителите на централните банки на страните членки на неформална среща в Будапеща, предадед „Труд“.

Застаряването на населението в страните от ЕС и свързаните с това повишени разходи за пенсии и здравеопазване, както и намаляването на данъчните приходи заради намаляване броя на населението, може да окажат негативно влияние върху финансовата стабилност и държавния дълг на страните членки, става ясно от доклада на Брьогел.

България е страната от ЕС с най-застаряващо население, но подобни проблеми имат и останалите държави, става ясно от доклада.

За справяне с проблема, мозъчният тръст Брьогел, който е посветен на политически изследвания по икономически въпроси, е направил анализ на специфичните препоръки на Европейската комисия към страните членки, насочени към решаване на проблемите със застаряване на населението и насърчаване на заетостта. Част от тези препоръки например включват ограничаване на ранното пенсиониране.

Конкретно в България има много варианти за излизане в пенсия преди достигане на официалната възраст за пенсиониране. Възможност за по-ранно пенсиониране имат военни и полицаи, балерини, учители и хора, работили в условията на първа и втора категория труд, като например миньорите.

Освен това в България има възможност за пенсиониране при недостигащ стаж при навършване на 67 години, както и за ранно пенсиониране, една година преди навършване на възрастта за пенсия, ако човекът вече има необходимите години стаж.

Други препоръки за решаване на финансовите проблеми, свързани със застаряване на населението, са преразглеждане на механизмите за индексиране на пенсиите, подобряване на адекватността на минималните пенсии, както и намаляване на дела на пенсиите в държавните разходи.

Продължение в https://trud.bg/%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%8F/


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В Денят на Независимостта си отиде най-независимият творец в България, обяви Тео Ушев
Дата: 22/09, 16:36

Денков: Да не се снишаваме пред бабаитите, жадни за еднолична власт
Дата: 22/09, 16:05

Мъж изрисува църква в селото от детството си
Дата: 22/09, 15:45

Възрастен мъж е арестуван за убийства, извършени преди 47 години
Дата: 22/09, 15:37

Намерено кученце на паркинга на "Дупката" във Варна. Търсят се собствениците
Дата: 22/09, 15:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия