В района на Военноморска база Варна започна водолазното учение "Тритон"


Дата: 18/06, 19:20

Сн.: ВМС


До 21 юни 2024 г. в района на Военноморска база Варна и териториалното море на Република България, за четвърта поредна година, се провежда учението „Тритон 2024”, съобщават от там.

Актуалността на такива съвместни учения и тренировки от подобен характер се обуславя от радикално променената среда на морската сигурност в Черноморския регион. Непредсказуемостта на заплахата, която представляват плаващите мини, превръща противоминните операции в ежедневна рутина за съюзните военноморски сили.

Само чрез увеличаване на сътрудничеството и партньорството може да се преодоляват ефективно предизвикателствата и да се гарантира сигурността и стабилността на държавите от Алианса.

В учението участват военнослужещи от ВМС на България, Румъния, Турция, САЩ и Франция, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода.

„Тритон 2024” ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Общ ръководител на учението е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а тактическото управление на участващите сили и средства е възложено на командира на дивизиона кораби със спомагателно назначение, дислоциран във Военноморска база Варна.

Основните усилия на участниците са насочени към усъвършенстване на нивото на оперативната съвместимост, както и подготовката на личния състав на тактическо ниво при провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат. По време на действията на море ще бъдат отработени процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси, плаващи и дънни мини.

Целта на учението е да се осигури на участниците възможност да отработят процедурите по планиране, провеждане, докладване и анализиране на военноморско учение на тактическо ниво, да осигури динамична учебна среда за упражняване на различни водолазни практики и техники в съюзен формат.

По време на учението ще бъдат създадени условия за прилагане на стандартните тактики и техники за действия при осветяване на подводната обстановка, борба с минната опасност и дълбоководни водолазни работи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 26/06, 22:30

Голям пожар край село Елена
Дата: 26/06, 22:28

Полицията преследва чужденец по улиците на Велико Търново
Дата: 26/06, 22:20

Грузия шокира Португалия с ранен гол
Дата: 26/06, 22:081 Коментар

Пътен експерт: Няма такова нещо като европейски или световни критерии за път
Дата: 26/06, 22:001 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия