БСП обяви, че е за експертен кабинет на националното спасение и националното съгласие


Дата: 05/07, 12:14

Булфото

Решението е в ръцете на президента, той трябва да реши на коя парламентарна група да връчи мандата. Това заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов, предаде БГНЕС.
Ако мандатът се връчи на БСП, ние ще съберем нашия Национален съвет, за да вземем решение, каза Гуцанов.

“Нашето виждане е, че трябва да има кабинет на националното спасение и националното съгласие. Експертен кабинет. Ситуацията е изключително трудна, драматична в България. Ние сме свидетели на разпад на държавността в България. Много по-добре е да има редовен кабинет на широка база”, каза той.

Гуцанов смята, че третият мандат ще отиде при тях.

„Служебното правителство започва своята работа с изразяване на сериозни притеснения за финансовото състояние на страната. На този фон не може да не направи впечатление, че на всяко свое заседание Министерски съвет одобрява допълнителни разходи в размер на милиони левове“, заяви председателят на БСП от парламентарната трибуна по време на блицконтрол в Народното събрание.

Той даде няколко примера, свързани с постановления на Министерски съвет за допълнителни разходи в бюджета на МВР – 20 млн. лв., за бюджета на Министерството на правосъдието – 10 млн. лв., за бюджета на Министерството на икономиката – 5 млн. лв.

„Общо излизат над 300 млн. лв., като допълнително са дадени средства с решения на Народното събрание за „Мини Марица-изток“, „украинската помощ“ за зърнопроизводителите и парите за висшите държавни училища за 539 млн. лв. Разбирате, че за малко повече от 2 месеца се дават над 300 млн. лв., при положение че имаше разбиране, че такива плащания с постановления на МС трябва да бъдат ограничени до минимум“, посочи Гуцанов в изложението на въпроса си към служебния министър-председател Димитър Главчев.

Стабилно ли е финансовото състояние на страната, откъде идват тези средства, за чия сметка и как са се прехвърлили, попита социалистът. Той изрази и своето притеснение да не би да се наложи да се теглят нови заеми.

„Когато говорим за парите за мините – те са с решение на Народното събрание и за тях е ясно. Но за другите над 300 млн. лв. считаме, че не е нормално толкова много средства да се раздават с постановления на МС, още повече от служебен кабинет“, отбеляза Гуцанов. Той изрази надежда тази практика да бъде преустановена и да се използва само при крайна необходимост.

„Вие сте и председател на Сметната палата, така че и от тази гледна точка трябва да се въздържате да продължавате по този начин“, обърна внимание Борислав Гуцанов в репликата си към служебния премиер.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Аварии спряха водата на няколко района във Варна
Дата: 08/07, 10:43

Български митничари отвориха тайник на турски автобус и откриха джакпот от тото 6 от 49
Дата: 08/07, 10:41

Задигнаха GSM на варненски плаж пред очите на собственика му
Дата: 08/07, 10:37

18-годишна се изсипа от автобус с отворени врати на "Слънчев бряг"
Дата: 08/07, 10:30

Препатили потвърдиха: Има помощ за сърцето
Дата: 08/07, 10:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия