Йордан Цонев: Ние сме втори и ще подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС, за да има правителство


Дата: 03/07, 14:23

Булфото

Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия. Ще вземем нашия мандат и ще положим всички усилия да има правителство България. Ще изчакаме президента да даде неговия мандат и там ще положим всички усилия България да има редовно управление, но ще подчертая още нещо - управление, което е около ценностите, които изповядва свободния западен свят, към който България непременно принадлежи. Това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите за съставяне на редовно правителство, предаде "Фокус"

"Действията на нашата парламентарна група почиват на политическа логика и на това, което чухме от избирателите и изводите, които направихме от тези избори. Първият извод за нас беше, че хората са свалили до критичен минимум доверието в политическите партии, политическия процес, а оттам и в държавните институции. 

Вторият извод е, че всички хора искат да се стабилизира политическия процес и да бъде избрано редовно правителство. Да има стабилно мнозинство зад него в Народното събрание, защото само по себе си правителството не е самоцел. Мнозинството е това, което осигурява стабилизация на политическия процес и реализация на целите", каза той. 

Цонев каза, че ДПС ще подкрепи първия мандат на ГЕРБ-СДС, защото уважават вота на българските избиратели и продължи: 

"Какъв е изходът, ако не съставим правителство? Още повече ще спадне участието на българските граждани и този цикъл на спад на доверието и нескончаеми избори не може да бъде решен по друг начин, защото конституционната уредба на българската държавност е предпоставила държавоопределящия орган да е Народното събрание". 

Той обясни, че дори избирателната активност да спадне до критично ниски нива, няма как да бъде сложен край на политическата криза, освен ако не се излъчи правителство: "Дори да спадне избирателната активност до 5%, няма друго решение на кризата, ако следваме Конституцията, а ние се намираме в семейството на демократичните държави и следваме конституционния ред, няма друг начин да бъде прекъсната тази криза, освен някой в това Народно събрание да се договори, да състави мнозинство и да излъчи кабинет". 

Той предупреди, че отговорността е на всички политически сили, а не само на мандатоносителите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Португалия и Франция играят продължения
Дата: 05/07, 23:58

Треньорът на Германия: Това е болезнена загуба
Дата: 05/07, 23:38

Байдън увери, че остава в надпреварата за Белия дом
Дата: 05/07, 23:24

"Величие": Николай Марков не е член на партията
Дата: 05/07, 23:091 Коментар

Воден режим за цялото село Градец
Дата: 05/07, 22:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия