В България плажовете и природата ни ca по-красиви, но в Гърция мутрите, простотията и мошениците са по-малко


Дата: 18/08, 18:06

Пиксабей

Публицистът и общественик Евгени Кънев с текст в социалните мрежи относно почивката си по родното Черноморие. Преди няколко седмици той също така е бил и в Гърци и може да направи сравнение между двете държава, пише Пловдив 24.

Отиваме на концерт на млада българска певица на българското Черноморие. Прекрасна сцена между скалите в зеления двор на хотел - със страхотна гледка към морето. Статуите само помпат значимостта на мястото като нещо средно между културен парк и аристократичен уют за морски отдих. Романтиката блика в слънчевия залез. Почва и концертът - певицата дава всичко от себе да направи вечерта празник. И така до средата.

Тогава на нейния зов публиката да танцува с нея на пясъчния дансинг пред сцената - майки си пускат тригодишни дечурлиги. Които съвсем насериозно се възприемат за част от шоуто и се качват на сцената до певицата. Особено едно от тях така и не й даде мира до края, буквално врейки се в краката й.

Вероятно и публиката, съдейки по нас - вече нямаше как да се абстрахира и да слуша песните вместо да мери границата на търпението на певицата.

Отначало тя реагира позитивно към малчугана. После между песните го заговори дали не свири на инструмент и на позитивния му отговор - с надежда за адекватна реакция на майка му - пожела като има музика да слуша, а не да играе. Всуе. Малчуганът даже започна да използва сцената за засилка за скокове в пясъчника пред нея. Никаква реакция от родителите му. На следващата почивка певицата го пита дали иска да се снима с него - с възкликване “това ли било?" към снимащата дебилна майка и надежда, че най-после тя ще го прибере. Но… това само ускори края на концерта - като певицата някак си се събра да го довърши без бисове, а направо покана за снимки към публиката.

Разбира се, не пропускам големият отсъстващ - любезните частни домакини, които не са се сетили за охрана на гостенката. И сами си провалиха събитието.

Та по-голямата тема, за която отворихме дума на връщане е сравнението с Гърция - където също бяхме наскоро. Обикновено винаги се фокусираме да сравняваме плажовете, водата, природата, храната и … избираме Гърция.

Но не са те факторите за този избор - според мен. А човешкият отпечатък.

И плажовете ни са по-красиви и удобни със своя прекрасен пясък - но са занемарени.

И гледките ни не са по-лоши - но водата не е толкова чиста.

И дори храната започва да наваксва - с ежедневни доставки от самата Гърция на прясна риба и морски дарове. Но нещо ни дразни да изпитаме същото удоволствие.

Просто в Гърция от десетилетия морският туризъм е семеен поколенчески бизнес и в огромна конкуренция става само все по-добър - с храна, с обслужване, с внимание към клиента, с отношение.

У нас тъкмо ти хареса един ресторант - на следващата година я се сменил собственикът; я е напуснал вежливият сервитьор, заменен от някой сърдитко на живота; я вече няма къде да се паркира от лъскави джипове; я клиентелата е направила бицепси и гърбове и пр. И всичко направено - в канала.

Просто в Гърция всеки си знае мястото в живота. А у нас - последните станаха първи.

Чувате ли ли сте първото изискване на българските купувачи на имоти в Гърция ?

Да няма други българи наоколо. Дотам стигнахме.

Простотията у нас се сдоби с огромна, непреодолима власт и пари. Поведенческият й код е “имам пари, плащам и правя каквото си искам".

И като погледнете отгоре какво виждате - цялата страна работи за простотията, мутрите и мошениците и все чакаме кога това ще стигне своя предел.

А в медиите изглежда най-мразени са образованите и културни хора. Излиза, че човек вместо да се гордее, че е “умен и красив" или да се старае да бъде, това стана обидно, защото сякаш е по-престижно да си тъп и грозен..."

Целият коментар четете в поста във Фейсбук:

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 12/09, 02:50

Английски и Немски език за деца и ученици от 5 години до 12-ти клас с Учебен център "Скоростно Учене" - Варна
Дата: 12/09, 02:50

Отлични резултати с над 1000 чернодробни трансплантации в Acibadem, Турция
Дата: 12/09, 02:40

ДПС в Кърджали иска Доган да води листата
Дата: 12/09, 01:59

Разпитват 22-ма свидетели по делото срещу Васил Божков
Дата: 12/09, 01:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия