Български град намрази символа си


Дата: 24/06, 16:12

Пиксабей

Варненци искат мерки срещу нашествието на гларусите в града. Проблемът с крайбрежните птици е голям - често се стига до нападения над хора, които носят храна в ръцете си, предаде БНТ.

Едно от местата, на които лакомниците дебнат и нападат, е на броени метри от Съдебната палата във Варна, където има няколко заведения за бързо хранене. Атаките им, обаче, по обясними причини, не подлежат на санкции.

Мирисът на вкусна храна в района привлича много от чайките, които трудно устояват на апетитните изкушения и атакуват. Птиците задигат банички и други закуски.

Според орнитолозите популациите на чайките се увеличават и заемат все повече територии. "Дължи се на комплексни причини. В основата е нашата човешка дейност. Все повече храна намират около селищата и вътре в тях, както и по сметищата, за съжаление", обясни Стойчо Стойчев от Българско дружество за защита на птиците.

Оказва се, че гларуси вече има и на отдалечени места от морето. "Гнездят от немалко години в София и Пловдив, други големи градове. Създали са местна субпопулация, която се изхранва от сметищата, от околните влажни зони. Някои граждани са забелязали, че чайките са ловци на гълъби и плъхове", коментира Стойчо Стойчев.

Орнитолозите казват, че в някои държави, за да се справят със свръхпопулацията на определени видове, се прилага химическа кастрация или стерилизиране на яйцата им. Но това според тях не е хуманно. Освен това има европейска директива, която забранява дейности, застрашаваща дивите птици, каквито са жълтоногите чайки. Специлистите у нас предлагат друг по-лесен начин за справяне с проблема.

"Да се контролира достъпът до местата, където те се хранят. Има добри примери за поставени контейнери, които са устойчиви на чайките. Те не могат да влизат и да се хранят там", посочи Стойчо Стойчев.

От община Варна съобщиха, че при тях през последните години има само един сигнал за свръхпопулация на чайките. И той е от миналата година. Въпреки това мерки се вземат. Сред тях са поставянето на контейнери, които се затварят, както и кошчета за смет от затворен тип. От общинската администрация заявиха, че нямат други механизми за справяне с проблема за намаляване на популацията на чайките в града. Нямат право и принудително да ограничават местата им за гнездене.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Гешев съди прокуратурата за 250 000 лева
Дата: 28/06, 14:42

До броени дни необратима промяна в Билла, Лидл и Кауфланд с ваучерите за храна
Дата: 28/06, 14:41

Бойко Рашков: Не очаквах Калин Стоянов да се прави на герой
Дата: 28/06, 14:381 Коментар

Голямо напрежение за билети за влак на гарата в София
Дата: 28/06, 14:32

Важно за всички със сметка в лева и евро в банката: Обявиха голяма разлика в лихвата
Дата: 28/06, 14:28

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия