Тежък удар за Германия: Фолксваген затваря заводи


Дата: 03/09, 11:51

Пиксабей

Кризата в автомобилната индустрия удря германския гигант

Фолксваген обмисля да затвори два завода в Германия, което представлява сериозен завой за германския автомобилен гигант. На 2 септември компанията, базирана във Волфсбург, уведоми работническия си съвет за плановете да затвори поне един от по-големите си автомобилни заводи и един завод за компоненти в Германия, в опит да постигне икономии на стойност милиарди евро.

Тези намерения подчертават трудностите, пред които са изправени традиционните европейски автомобилни производители при прехода от печелившите, но вредни за околната среда бензинови и дизелови автомобили към по-чистите, но засега по-малко доходоносни електромобили. В същото време европейските и американските автомобилни гиганти са подложени на все по-голям натиск от страна на китайските производители на електромобили, които предлагат по-ниски разходи и по-високи маржове на печалба, пише bgvoice.com и Дунав мост

 

Миналия месец Форд отмени плановете си за нов електрически SUV и отложи производството на електрически пикап, посочвайки конкуренцията от Китай като причина. Дженерал Мотърс, Мерцедес-Бенц и Бентли от Фолксваген също забавиха своите електрификационни планове, докато дори пионерът в електромобилите Тесла се изправи пред предизвикателството на намаляващите продажби.

Европейският съюз наложи нови мита в размер от 17,4 % до 37,6 % върху китайския внос, като допълнение към вече съществуващата 10 % вносна такса, аргументирайки се, че китайските компании се възползват от големи и несправедливи държавни субсидии. Въпреки това, предимството в цените на китайските производители е толкова значително, че те все още могат да продават автомобили в Европа на печалба.

Главният изпълнителен директор на групата Фолксваген, Оливер Блуме, заяви, че европейската автомобилна индустрия е изправена пред много сложна и сериозна ситуация. Той посочи, че икономическата среда е станала още по-тежка и че нови конкуренти навлизат на европейския пазар. Според Блуме, Германия като място за производство изостава по отношение на конкурентоспособността, което налага решителни действия от страна на компанията.

Фолксваген, който контролира марки като Ауди, Порше, Сеат и Шкода, през юли съобщи, че обмисля да затвори завода на Ауди в Белгия - първото предложено закриване на европейски завод за компанията и първото в световен мащаб от 40 години насам.

Закриването на завод в могъщата германска автомобилна индустрия би представлявало сериозна стратегическа промяна за Фолксваген и би предизвикало политически реакции.

Германската икономика е на ръба на техническа рецесия от близо две години, което се отразява тежко на автомобилната индустрия, точно когато тя се стреми да създава нови електромобили.

Заплахата от затваряне на заводи на Фолксваген увеличава натиска върху канцлера Олаф Шолц, който е изправен пред критики заради затруднената икономика и възхода на крайната десница, след като партията „Алтернатива за Германия“ спечели изборите в провинция Тюрингия – първата победа за крайно дясна партия от времето на нацистите.

Работническият съвет на Фолксваген предупреди, че всички германски заводи на концерна могат да бъдат изложени на риск.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Намереният мъртвец в Несебър, е млад варненец. Подозират убийство
Дата: 15/09, 15:31

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 15/09, 15:30

Мъж ще лежи в затвора, след като обра тъща си
Дата: 15/09, 15:15

Жена издъхна в ръцете на планински спасители от внезапно застудяване в Алпите
Дата: 15/09, 15:12

Затвориха пътя Варна - Бургас задари катастрофа
Дата: 15/09, 14:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия