Матева: ЦИК може да даде разрешение за сваляне на имунитета на задържания депутат


Дата: 03/10, 17:44

Редактор: Недко Петров

Стопкадър бТВ

Заместник-председателят на ЦИК обясни какво решение може да вземат за депутата Джейхан Ибрямов, който бе задържан с белязани пари за купуване на гласове за изборите.

Росица Матева призна, че са получили едно уведомлително писмо от изпълняващия длъжността главен прокурор за задържан кандидат за народен представител при извършване на тежко престъпление.

Според Матева в такива случаи не се изисква предварително разрешение от Централната избирателна комисия.

Изборният кодекс предвижда, че в подобни случаи задържането може да бъде извършено, като за това се уведомява ЦИК. В други случаи досега, когато е предстояло задържане, е отправяно искане от изпълняващия функциите главен прокурор ЦИК да даде разрешение за задържане или привличане като обвиняем на лице, което не e кандидат за депутат, заяви в „Лице в лице“ Матева.

Тя допълни, че ако прокуратурата поиска имунитета на Ибрямов, в ЦИК ще разгледат представените документи с искането, ще внесат проект за решение и вероятно ще дадат такова разрешение, както са го правили и преди.

Ако ние дадем разрешение за сваляне на имунитета в този случай, от прокуратурата може да поискат от председателя на Народното събрание разрешение за задържане. Доколкото съм запозната, председателят може да вземе такова решение, при положение че парламентът не работи, каза още Матева.

Последната уточни, че ако имунитетът на Ибрямов бъде свален и той остане в ареста, това няма да му попречи да остане в листите за изборите.

Имахме такъв случай с кмета на Несебър, ако не ме лъже паметта. Той беше задържан, но с разрешение на прокуратурата положи клетва и продължи да бъде задържан. Така че и с Ибрямов може да се случи евентуално това нещо до приключване на производството, добави по бТВ Росица Матева.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Смел мъж сипе закани към триглавата змия в "Островът"
Дата: 03/10, 20:25

Реплика в „Игри на волята“ смая зрителите: Ако трябва да се избиваме, да се избиваме
Дата: 03/10, 20:17

Пожарът над асеновградското село Новаково е локализиран
Дата: 03/10, 20:17

Близо 70 румънци бяха репатрирани днес от Ливан
Дата: 03/10, 20:03

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 03/10, 20:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия