Министърът на отбраната: Помощта, която ние сме дали и даваме на Украйна, не е безвъзмездна


Дата: 28/06, 12:26

Снимка Булфото, архив

Цялата военно-техническа помощ, която ние сме дали и даваме на Украйна, не е безвъзмездна, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в ефира на БНТ.

Запрянов обясни, че имаме три канала на възмездяване. „По отношение на европейския инструмент за мир около 7 млн. евро вече са ни утвърдени да ни бъдат върнати обратно. От международното финансово подпомагане от САЩ също имаме доста чувствителна сума като компенсация. Получаваме компенсация и от съюзни държави, които не могат да предоставят въоръжение и техника на Украйна, компенсират съюзниците, включително нас, с финансови средства", добави той. 

На Украйна даваме военна техника, част от боеприпасите, някои от средствата ни за противовъздушна отбрана, които са неизправни. Ние помагане на една страна, жертва на агресия, по правилата на международното право. Няма защо да се притесняват българските граждани, коментира Запрянов.

За отказа на президента Румен Радев да води делегацията на страната ни на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Запрянов каза, че това е негово право. „Някои страни са представени само от президентите си с делегации, някои само от министър-председатели. В светлината на това, че празнуваме 75 години от основаването на НАТО и 20 години от членството на България в НАТО правителството реши да покани президента да води делегацията. Така нашата делегация щеше да е на ниво президент и министър-председател“, добави той.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев не прие предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон. В Брюксел служебният премиер Димитър Главчев потвърди по-късно, че той ще води българската делегация за Срещата на върха на НАТО в началото на юли.

Според Запрянов не е проблем, че президентът няма да отиде във Вашингтон. „Президентската институция е получавала и има всички документи, по които е разработена и националната ни позиция. Смятаме, че тя отразява в пълна степен националния ни интерес и защитава България“, обясни служебният министър на отбраната.

„НАТО продължава да счита агресията на Русия като конфликт между Украйна и Русия и по никакъв начин не е пряк участник в тази война и няма да бъде пряк участник. НАТО ще продължи да подпомага Украйна, защото става въпрос за международни принципи и норми в защита на териториалната цялост на Украйна, съгласно международното право. Такава ще бъде и позицията, която ще бъде изразена и препотвърдена във Вашингтон от държави и правителствени ръководители", допълни той. 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Един убит и петима ранени на сватба във Франция
Дата: 30/06, 21:23

Запрянов: Очакваме 57 млн. евро в замяна на помощта за Украйна
Дата: 30/06, 21:17

Хари Кейн вкара и Англия поведе с 2:1
Дата: 30/06, 21:07

На 86 години легендарният синоптик Минчо Празников попари България: Това ни чака
Дата: 30/06, 21:05

Англия изравни на Словакия в 95-ата минута с гол-шедьовър
Дата: 30/06, 20:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия