Лъч надежда в образованието: МОН отчита по-високи резултати на учениците при външните оценявания и матурите


Дата: 02/07, 10:58

Pixabay

Учениците са повишили резултатите си от проведените през вече приключилата учебна година национални външни оценявания и от зрелостните изпити. Това съобщи служебният министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на анализ на резултатите от националното външно оценяване след седми клас днес в Министерството на образованието и науката, цитиран от novini.bg.

Конкретно за външното оценяване след седми клас проф. Цоков обясни, че най-осезаемо е повишението на резултатите по математика във Велико Търново, Разград, Шумен и Търговище.

По български език и литература 50% са се справили успешно със задачи, изискващи разбиране. Положителното е, че нараства с 1 точка резултатът на учениците, които са работили по преразказа, което също е един добър фактор. Само 7% от учениците не са работили по преразказа, каза още просветният министър.

В сферата на математиката Галин Цоков каза, че над 50% от учениците са се справили с извличането на информация от диаграми и таблици, което по думите му е изключително важно за математическата грамотност.

18 ученици са изкарали максималните 100 т. по БЕЛ, а тези с 0 т. са намалели и тази година са били 26, докато през миналата година техният брой е бил 43.

„Като цяло можем да отчетем една много успешна учебна година от гледна точка на резултатите. Резултатите от националните външи оценявания и след 4-ти, и след 7-и, и след 10-и клас се увеличават. Същото важи и за държавните зрелостни изпити, където точките са се увеличи средно с по 8 по БЕЛ“, отчете още образователният министър.

За добрата подготовка на учениците и повишените им резултати проф. Цоков изтъкна отличната работа на МОН и мотивацията сред учителите.

Всичко това даде резултат и можем да направим извод, че когато има спокойствие и поставена цел, резултатите не закъсняват. Искам да благодаря първо на учениците, на семействата и родителите, които правят всичко за своите деца, както и на хилядите учители и училищни директори. Нашата система има голям потенциал и силно се надявам в следващите години да имаме още по-добри резултати, завърши служебният министър на образованието.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Етикетиране и опаковки. Решения и за вашата индустрия
Дата: 04/07, 12:30

Тежка катастрофа с ТИР затвори пътят Лом-Козлодуй
Дата: 04/07, 12:27

Дъщерята и жената до шеф Манчев смаяха Инстаграм на абитуриентски бал
Дата: 04/07, 12:201 Коментар

Най-красивите килими на света в Несебър за лято 2024
Дата: 04/07, 12:20

А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 04/07, 12:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия