Eлвира Краснобаева получи награда "Варна"


Дата: 23/05, 16:45

Снимка Община Варна

33 личности и колектива бяха отличени с Награда „Варна“ за изключителните си постижения в областта на образованието, науката, културата и спорта през изминалата 2023 година. 

Сред тях е европейската шампионка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева, която стана първа на топка при девойките. Тя бе отличена в категория "Ученик ан годината". Нейн личен треньор в "Грация" е Светлана Юриевна, а президент на клуба е Кристиана Генчева. 

По традиция официалната церемония по тържественото връчване се състои в навечерието на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В препълнената зала „Пленарна“ на Община Варна кметът Благомир Коцев и председателят на Общинския съвет Христо Димитров заедно връчиха престижните отличия, пише Live.varna.bg. 

Благодаря ви, че сте превърнали Варна в своя кауза и сте се отдали на нея. До всеки един от вас стои един достоен варненец, който с труда си е допринесъл за развитието и престижа на нашия град. С тези думи кметът Коцев се обърна към стотиците гости и лауреати на наградата „Варна“. Вие сте стълбовете на нашето общество и благодарение на вас ние вървим напред, поздрави наградените Благомир Коцев.

По думите му Варна е много повече от сградите, пътищата, мостовете и пристанищата. Повече от ремонтите, от лъскавите офис сгради и от заведенията. Варна е съвкупността от таланта и устрема на варненци, сборът от техния вечен взор към морския хоризонт, който ги вдъхновява да творят и да постигат. Награда „Варна“ е най-ясният атестат за признанието на гражданите на нашия хилядолетен град за труда на личностите, които го поддържат жив и проспериращ, каза още кметът на Варна.

Носител на голямата награда „Варна“ тази година е графичният дизайнер Димитър Трайчев. Той е отличен за цялостно му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. 

14 личности и колектива бяха отличени за техните постижения през  последната година в системата на предучилищното и училищното образование. С решение на Общинския съвет в категориите „Ученик на годината“ в областта на общообразователната и на професионалната подготовка по изключение и в двете направления наградата си поделиха по двама ученици.

С наградата „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка бяха отличени Никола Стамов,  ученик в 12 клас в Първа езикова гимназия и Веселин Маркович, ученик в 11 клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. 

С награда „Варна“ за „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка бяха отличени Андрю Младенов,  ученик в специалност „Кларинет“ на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ и Елвира Краснобаева - национална състезателка по художествена гимнастика и ученичка в Спортно училище „Георги Бенковски“. 

„Учител на годината” в областта на предучилищното образование е Боряна Йорданова, детски и начален учител в Частна детска градина „Аз съм българче“, а „Учител на годината ” в областта на основното образование е Ивелина Стамболийска - старши учител в начален етап в Основно училище „Петко Рачев Славейков“. 

Венета Тотева е „Учител на годината” в областта на средното образование. Тя е старши учител по френски език в ІV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка е Живко Николов - учител по вдигане на тежести в Спортно училище „Георги Бенковски“ и дългогодишен преподавател по спорт „вдигане на тежести“. 

В областта на обслужващите звена „Учител на годината” е Марияна Пантелеева - ресурсен учител и директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование-Варна. 

„Колектив на годината” в областта на предучилищното образование е екипът на Детска градина №36 „Морска звездица“ с директор Драгомира Македонска – Серафимова. „Колектив на годината” в областта на основното образование са Основно училище „Васил Априлов“ с директор Севдалина Жекова и Основно училище „Добри Чинтулов“ с директор проф. дпн Веселин Михалев. 

С награда „Варна“ за „Колектив на годината” в областта на средно училищно образование беше отличена Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ с директор инж. Марийка Георгиева. Тази година училището отбелязва своята 100-годишнина. 

Сред центровете за подкрепа за личностно развитие с „Колектив на годината” беше отличен екипът на Народна астрономическа лаболатория и планетариум „Николай Коперник“ с директор Свежина Димитрова. Учителите от обсерваторията имат изключителни постижения при подготовката на своите ученици, завоювали десетки медали от национални и международни олимпиади и състезания, научни конференции, проекти и програми. 

В сферата на висшето образование и науката за постижения през 2023 г. бяха присъдени 7 награди. Носител на индивидуалната Награда „Варна“ в областта на хуманитарните науки е проф. д-р Светослав Георгиев от Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Колективната награда е за Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“  и Военномедицинска академия – София. 

В областта на природните науки индивидуалната награда бе присъдена на Доц. д-р Иво Йоцов от Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Индивидуална награда в областта на обществените науки получи проф. д.н. Румен Стаматов от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Колективната награда е за авторския колектив Яни Янев и д-р Светлозар Попов от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.  

В областта на техническите науки бе присъдена само колективна награда на творческия колектив с ръководител капитан I ранг професор Мирослав Цветков от Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. 

За ярки постижения в областта на културата и изкуството бяха отличени 11 личности и творчески формации. 

Един от най-известните съвременни български сатирици - Красимир Машев, взе награда „Варна“ за литература за издадената му през 2023 г. книга „Кални бани“, в която описва героите на прехода. Наградата в областта на изобразителните изкуства е за Христо Христов – утвърдено име в съвременното българско изкуство с автентичен и разпознаваем стил. 

Константин Соколов получава награда „Варна“ в направление „Театър“ за ролята на обущаря Петър в представлението „Ботушът“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. В същата категория е отличена и младата актриса от Държавен куклен театър – Варна Мария Томова за превъплъщението си в образа на Пипи в спектакъла „Пипи Дългото чорапче“. Екипът на Държавен куклен театър – Варна получи колективната награда за театър за високохудожествената реализация и завладяваща актьорска работа в мюзикъла „Питър Пан“.

Тази година номинации в категория „Музика“ нямаше. В категория „Опера“, която се причислява към изпълнителското изкуство, награден е Симфоничен оркестър на ТМПЦ- Държавна опера – Варна, а в категория „Танц“ наградата е за екипа на балетната трупа на ТМПЦ- Държавна опера – Варна. 

Наградата за кино получи журналистът от Българската национална телевизия – РТВЦ Варна Зоя Черешарова-Михайлова.  Отличен в категория „Архитектура“ е арх. Делян Жечев. В категория „Журналистика“ наградата е за фоторепортера Пламен Гутинов. Колективната награда е за екипа на кореспондентското бюро на БТА. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Румен Петков нападна Николай Марков от "Величие": Този човек е осъден
Дата: 16/06, 16:59

Следственият арест в Ростов, където ислямисти взеха охраната за заложници, е бил обявен за номер 1 по сигурност
Дата: 16/06, 16:46

Заключителната декларация на срещата за мир в Швейцария
Дата: 16/06, 16:31

Милионерите в тази страна са с 1 милион повече от населението на България
Дата: 16/06, 16:28

Преди да стане чистач на Лора Крумова и Ники Дойнов в Нова телевизия, той беше учител в Непал за 236 лева заплата
Дата: 16/06, 16:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия