Бивш военен министър: Смущаващо е, че кабинетът "Главчев" не публикува позицията за Украйна


Дата: 28/06, 17:41

Редактор: Недко Петров

Стопкадър бТВ

Бивш военен министър коментира отказа на Румен Радев да оглави делегацията на България за срещата на НАТО през юли във Вашингтон, на която страната ни да представи позицията си за Украйна.

Ето какво каза Велизар Шаламанов в „Лице в лице“ по бТВ:

Той е поканен и има право да откаже. В нашата практика е имало случаи, когато и премиер води делегацията, така че това няма да е прецедент. Наистина обаче разговорът за българската позиция в контекста на оформянето на решението на срещата на върха във Вашингтон при тяхната важност, според мен трябваше да има малко по-голяма публичност, и тогава и президента трябваше съвсем ясно да посочи с какво точно не е съгласен, защото според мен ние влизаме в една хипотеза, когато президента отказва да изпълнява конституционните си задължения да представлява страната и позициите на страната по начин, по който те се изработени от легитимните институции.

Що се отнася до тава, че кабинетът отказва да публикува българската позиция, тъй като е била класифицирана информация, тоест ние не можем да знаем и да подозираме каква е българската позиция на кабинета „Главчев“, и това според мен е смущаващо.

Ето аз затова съм взел примерно позицията, която ние изработихме 2014 година за българската делегация, водена от президента Плевнелие и тя, естествено, беше приета от Съвета на сигурността на Министерския съвет. Тук е и позицията, с която отидохме 99-а година с президента Стоянов, така че и при редовно правителство и при служебно управителство има механизми.

Позицията не може да бъде изцяло секретна, по-скоро не може да няма явна позиция, защото в крайна сметка има явно комунике от срещата, както има явни решения.

Като например решението за ангажимента за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия, което е много в интерес на България и това трябва да бъде познато на българските граждани. Има решение, свързани със създаване на командване по координация на военната помощ за Украйна, защото след срещата във Вашингтон помощта ще бъде координирана дългосрочно и като принос, и като 40 милиарда на година и като конкретна логистика има идея да бъде създадено специализирано командване.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



1 юли 1858 г. - Ражда се съвременната биология
Дата: 01/07, 00:15

Испания разгроми с 4:1 Грузия
Дата: 01/07, 00:01

Магнезий за бързо реагиране
Дата: 01/07, 00:00

Треньорът на Словакия: Горд съм
Дата: 30/06, 23:53

Пожари бушуват в няколко района в Гърция
Дата: 30/06, 23:47

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия