Руски учен би камбаната: Вкусната тиква влошава тези заболявания


Дата: 05/09, 15:19

Пиксабей

Тиквата е вкусна и полезна, но тя има способноста да влошава състоянието при някои заболявания. Руският лекар д-р Алена Береговая споделя кой не трябва да я консумира. Кой не трябва да консумира тиква?

За повечето хора тиквата е здравословна. В 100 гр суров продукт се съдържат 26 калории, което го прави диетичен.

Тиквената пулпа подобрява мозъчната дейност и има положителен ефект върху храносмилането. Ценните витамини и микроелементи в нейния състав укрепват костите, участват в синтеза на колаген, подпомагат функцията на черния дроб и предотвратяват развитието на анемия, пише Здраве.то.

„В някои случаи обаче ще трябва да се въздържате от тиква. По-специално, тя е противопоказана при обостряне на стомашно-чревни заболявания (стомашни язви, камъни в жлъчката), бъбречни заболявания и хранителни алергии. Тиквата има слабително и жлъчегонно действие, а топлинната обработка не улеснява нейното усвояване. Във всякаква форма ще увеличи симптомите на хронични заболявания“, казва специалистът. Този сезонен продукт съдържа и много въглехидрати и фибри. При консумация нивата на кръвната захар се повишават. Затова при тежки форми на диабет лекарят съветва да избягвате тиквата. Още за ползите от тиквата Този зеленчук има оранжева плът, която съдържа много бета-каротин. Тъй като е мощен антиоксидант, той има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на риска от рак, включително рак на стомаха, гърдата, простатата, дебелото черво и белия дроб. Тиквата съдържа цинк и витамин С, които укрепват имунната система. Една чаша варена тиква съдържа повече от 11 mg витамин С, което покрива 19% от дневната нужда. В допълнение, бетакаротинът, съдържащ се в този зеленчук, успокоява възпалението и помага за намаляване на симптомите на настинка и грип.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 16/09, 03:40

На 16 септември рожден ден има Николай Гигов
Дата: 16/09, 03:00

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 16/09, 02:10

Доналд Тръмп след стрелбата в близост до него: Никога няма да се предам
Дата: 16/09, 02:00

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 16/09, 02:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия