Разкриха схема за измама с европейски и национални субсидии за над 190 000 евро


Дата: 17/10, 14:19

Пиксабей

Офисът на Европейската прокуратура в София внесе обвинителен акт срещу трима души, обвинени в измама по проект за производство на пластмасови изделия, съфинансиран от Европейския съюз, предаде БТВ.

Според разследването обвиняемите са се разбрали да представят невярна информация, за да получат субсидия от 196 000 евро (близо 384 014 лв.) за закупуване на автоматизирани производствени линии.

Проектът е финансиран на 85% от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и 15% от националния бюджет на България.

За да отговори на условията за получаване на средства, бенефициентът е трябвало да представи три оферти за закупуване на оборудването от различни фирми.

Разследването показва, че една от тези оферти е била фалшифицирана, с помощта на съучастник, работещ за фирмата, която привидно е подала офертата. Управителите на тази фирма не са били информирани и не са дали съгласие за представянето на офертата.

Фалшивата оферта е била предоставена на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) с цел да се създаде впечатление, че са получени необходимите три оферти. Средствата обаче не са изплатени, тъй като ДФЗ е установил нередности и е сигнализирал за тях, което доведе до започване на разследване от Европейската прокуратура.

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат присъди от една до шест години лишаване от свобода, както и глоби между 1 000 и 5 100 евро (от около 2000 до 10 000 лв.).

Обвиняемите се считат за невинни до доказване на вината им пред българския съд.

Европейската прокуратура, която е независим орган на ЕС, е натоварена със задачата да разследва и преследва престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кой е най-посещаваният от туристи регион у нас
Дата: 17/10, 16:23

„Български пощи“ спира изпращането на пратки за Иран и Ирак
Дата: 17/10, 16:14

След Биляна фейсбук пламна в търсене на още един млад българин
Дата: 17/10, 16:11

За нула време изчезна Рейдовата кула на Морска гара във Варна
Дата: 17/10, 16:03

22 ранени при катастрофа на автобус с чуждестранни туристи в Турция
Дата: 17/10, 16:021 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия