С хитър трик мъж накара енергото да му плаща за използвания ток


Дата: 01/10, 16:32

Пиксабей

Мъж в Холандия е открил необичайна стратегия за плащане за използване на електричество от местната мрежа.

Както Wall Street Journal съобщава , нарастващото производство на вятърна и слънчева енергия често тласка цените на енергията под нулата в северноевропейската държава през последната година, предаде futurism.com.

Вместо да има фиксирана цена, която се променя веднъж седмично, месец или година, холандският търговец на софтуер Jeroen Van Diesen избра два доставчика на електроенергия, които му таксуват цена на електроенергия на едро, която се променя на всеки час.

До голяма степен благодарение на държавните субсидии доставчиците на зелена енергия не са стимулирани да спрат да зареждат още повече енергия в мрежата, което позволява ситуация, при която цените могат да паднат под нулата.

В резултат на тези странни колебания, които обикновено се случват само когато има много вятър или слънчево греене, Van Diesen е направил около $34, докато зарежда електрическия си автомобил през последните пет месеца.

„Напрактика зареждам колата безплатно“, каза той пред WSJ . „За мен това също е като хоби и игра – докъде мога да стигна?“

Холандецът си играе със системата.

Появата на отрицателни цени се увеличи през последните няколко години в континентална Европа. Това е особено вярно в страни със значителен капацитет за генериране на възобновяема енергия, като Холандия, Финландия и Испания.

Както съобщава "Financial Times", цените на електроенергията са паднали до отрицателни стойности за рекордните 7841 часа в цяла Европа през първите осем месеца на годината.

Експертите прогнозират, че същото скоро може да започне да се случва и в САЩ. С огромен ръст на капацитета за слънчева енергия, Калифорния видя как зелената енергия "наводнява" мрежата, принуждавайки цените да паднат отрицателно и оставяйки част от генерираната енергия неизползвана. Както Washington Post съобщи през април, 95 процента от 2,4 милиона мегаватчаса изразходвана електроенергия в Калифорния през 2022 г. е слънчева.

По-голямата част от американците обаче все още не могат да се възползват от системата като Van Diesen, според WSJ, тъй като повечето щати не позволяват ценообразуване в реално време. Това е така, защото регулаторите твърдят, че потребителите могат да бъдат ударени с огромни сметки, ако цените се покачат.

Субсидиите също биха могли в крайна сметка да бъдат управлявани и от правителствата, което ще направи отрицателните цени много по-рядко срещано явление в бъдеще.

По-специално слънчевата енергия може да изтъни субсидиите си, тъй като покривните панели за домакинствата стават все по-популярни.

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Разследват връзка в Министерството на културата по схемата "Разград"
Дата: 01/10, 18:47

Правителственият самолет е излетял от Бейрут с над 60 пътници на борда
Дата: 01/10, 18:33

Смяна на върха в НАТО: Марк Рюте застана начело на Алианса
Дата: 01/10, 18:27

Ненчо Балабанов се изненада: Това е като на баба ми
Дата: 01/10, 18:24

Български пожарникари заминават утре за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите
Дата: 01/10, 18:18

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия