Патриарх Даниил ще отслужи света литургия за празника на храма "Св. великомъченица Неделя"


Дата: 07/07, 08:11

снимка: Булфото

Тържествени богослужения ще бъдат отслужени днес за празника на столичния катедралния храм "Св. великомъченица Неделя" и за втората неделя след Петдесетница - на всички български светии. Това съобщиха от Софийската митрополия.

Тази сутрин в храма "Св. великомъченица Неделя" ще има празнична утреня. От 9:30 ч. ще бъде отслужена света литургия, предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил. Приканват се православните християни да присъстват и да съучастват молитвено в празничните богослужения, допълват от БТА. 

Във вчерашната вечер българският патриарх Даниил беше официално посрещнат като предстоятел на Софийската митрополитска катедра от столичното духовенство и от Софийската епархия. Имаше патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие, последвано от трисагий - заупокойна молитва, за починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, на неговия гроб. 

Видинският митрополит Даниил беше избран на 30 юни за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Майка и двете й деца са в тежко състояние след катастрофата край Карнобат
Дата: 05/10, 19:32

След наводненията в Босна и Херцеговина: Десетки загинали и изчезнали
Дата: 05/10, 19:23

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 05/10, 19:10

Хакатон EIT Food Challenge Lab 2024 България 25-26 октомври
Дата: 05/10, 19:10

Израел нанесе удари близо до летището в Бейрут
Дата: 05/10, 19:051 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия