Симптоми на обезводняване при децата – за какво да следим?


Дата: 07/06, 09:01

80% от течностите, необходими на тялото, трябва да бъдат набавени от напитки и 20% от храни

Хидратацията е от съществено значение за здравето на малките деца. При тях обезводняването може да доведе до животозастрашаващи състояния, особено ако навън е горещо. Нещо, което всеки родител желае да избегне. Правилната хидратация предполага, че от 80% от течностите, необходими на тялото, трябва да бъдат набавени от течности и 20% от храни. Необходимите дневни количества варират според възрастта на детето.

Препоръчително е бебетата да се хранят само с кърма до около 6-месечна възраст. Тогава те не се нуждаят от допълнителни течности. Когато започне отбиването, повечето родители се сблъскват със съмнения относно това дали детето приема достатъчно вода. Какъв трябва да е необходимият прием на вода и кога симптомите на обезводняване са притеснителни? Нека надникнем в отговорите.

Колко течности са необходими на детето според възрастта?

Дете на възраст между 1 и 3 години се нуждае от 1,3 л. дневни количества течности от храни и напитки. Необходимо е да приема поне 1 л. от тях само от напитки. Това се равнява на около 4 чаши вода дневно. За по-големите деца, между 4 и 8 години, общият дневен прием на течности трябва да се равнява на 1,6 л., от които 1,3 л. само от напитки. Това се равнява на около 5-6 чаши вода дневно.

Какви течности се препоръчват за най-малките?

Българската педиатрична асоциация препоръчва бебетата и децата под 7 годишна възраст да пият предимно изворна вода. Освен че действа благоприятно върху здравето и се грижи за нормалното протичане на физиологичните процеси в тялото, водата поддържа устната кухина чиста. Тя измива от зъбите захарите и киселините вследствие на приема на сладки, кашави храни и подсладени напитки, както и оцветяванията от соковете по емайла и стимулира слюноотделянето. Devin Изворна е сред препоръчаните от Българската педиатрична асоциация води, защото е природно чиста, не се обработва допълнително при бутилирането и е подходяща за всекидневна употреба от бременни, бебета и малки деца, без да е необходимо да се преварява.

Признаци на обезводняване

Децата са особено уязвими към дехидратация, особено под 5-годишна възраст. Обезводняването може да настъпи или да се случи, ако са били на слънце твърде дълго, както и когато са болни и вдигнат температура над 38° С, страдат от повръщане, диария или се изпотяват по-интензивно.

Признаците на дехидратация включват тъмножълта урина със силен мирис, сухота в устата, устните и очите, замайване, прекомерна умора или необяснимо неспокойствие, ходене по малка нужда по-рядко (под 4 пъти на ден), по-малко мокри пелени от обикновеното. Тези симптоми не са силно притеснителни, но са сигнал да се обърне по-сериозно внимание на хидратацията на детето.

Ако освен тези признаци, детето диша учестено, сънливо е, отделя малко или дори никакви сълзи, когато плаче, крайниците са студени и с петна, има потънала фонтанела (при новородените), е време да се консултирате с педиатър.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Само на 53 години си отиде велик музикант, с който отрасна цяло поколение в България
Дата: 18/06, 15:27

НАП удари тежко създателя на "Величие": Запорира му пионерски лагер на 21 декара и 12 имота
Дата: 18/06, 15:20

Тошко Йорданов след срещата с ГЕРБ: Не са обсъждани имена на премиери
Дата: 18/06, 15:20

Едно на милиард съвпадение със земетресението и Любо Пенев в Пловдив
Дата: 18/06, 15:11

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" промотират новия албум във Варна
Дата: 18/06, 15:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия