Смяна на име: Възможно ли е без уважителна причина


Дата: 12/06, 11:50

Много често ще чуете, че едно лице е в правото си да смени името си, ако пожелае, но за това трябва да има уважителна причина. Какво, обаче, се разбира под уважителна причина и какво може да се направи, ако такава просто няма?

На следващите редове ще поговорим по тази тема и може би ще ви помогнем да разберете по-добре онова, което е написано в закона.

Възможно ли е да смените името си, ако нямате уважителна причина за това

Макар че в закона е описано, че за смяната на име е необходимо да се предостави уважителна причина, трябва да се има предвид, че изразяването на желание за смяна на име поради предпочитание към друго име, само по себе си може да се счита за уважителна причина.

Много хора изразяват силни лични предпочитания относно имената и промяната им може да бъде подкрепена от силно желание за изразяване на тяхната идентичност, самоизразяване или просто по-добро адаптиране към собствените си предпочитания.

Въпреки това е възможно да има някои специфични изисквания или процедури, които трябва да се спазват при подаване на искане за смяна на име. В някои случаи, съдът може да изиска по-дълбоко обоснование или да проучат дали причината е уважителна, но общо взето, личните предпочитания могат да бъдат приети като основателна причина за смяна на име.

Как да си гарантираме успех при смяна на име

За да протече процедурата по смяна на име по начин, който ви гарантира успех, най-доброто възможно решение е да се обърнете към опитен адвокат за съдействие и съвет (можете да разгледате на AdvokatBG.net).

Така ще можете не само да получите по-конкретна и точна информация относно процедурите в тази област, но и ще получите насоки как точно да формулирате своето желание пред съда, така че да бъде то правилно разбрано и разтълкувано.

Да се консултирате с адвокат, специализиран в гражданското право, ще направи за вас тази процедура много по-лесна, бърза и елементарна, а вероятността да постигнете успех значително ще се увеличи.

В края на краищата е важно да се отбележи, че съдът ще разглежда искането и ще вземе решение в съответствие със законовите разпоредби.

Обикновено, ако причината за смяната на името е уважителна и не противоречи на обществените интереси и норми, съдът най-вероятно ще одобри искането от ваша страна.

Разбира се, по време на процеса на смяна на име, съдът ще иска да извърши проверки, като например да установи дали новото име не нарушава законови разпоредби и дали лицето не предприема смяната за да се прикрие от закона.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Внасяме таксиметрови шофьори от Индия
Дата: 18/06, 15:38

Дамски чехли на платформа за специални поводи - Тези модели ще бъдат най-модерните това лято!
Дата: 18/06, 15:36

Само на 53 години си отиде велик музикант, с който отрасна цяло поколение в България
Дата: 18/06, 15:27

НАП удари тежко създателя на "Величие": Запорира му пионерски лагер на 21 декара и 12 имота
Дата: 18/06, 15:201 Коментар

Тошко Йорданов след срещата с ГЕРБ: Не са обсъждани имена на премиери
Дата: 18/06, 15:201 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия