Коларова: Ако имаше по-висока избирателна активност, нямаше да са седем партии в парламента


Дата: 13/06, 19:20

Редактор: Александър Дечев

Кадър: БНТ

Политологът Румяна Коларова заяви, че "ако имаше по-висока избирателна активност, нямаше да имаме седем партии в парламента".

"Относителният дял на ДПС щеше да бъде по-малък, и от тази гледна точка съм убедена, че ниската избирателна активност в някаква степен изненада както ПП-ДБ, така обаче и ГЕРБ. И в този случай не мисля, че проблемът е единствено и само във факта, че ДПС е нежелан политически коалиционен партньор. Тук проблемът е и в относително ниския дял подкрепа, който получи ПП, така и в този дефицит от 150 000 гласа, който ГЕРБ регистрира. И разбира се в появата на седмата партия в парламента", каза тя в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Тези изчисления във вечерта на изборите, които се правеха, до момента в който нямаше седма партия, съотношенията бяха различни. Така че тази продължаваща фрагментация напълно променя стратегиите, които основните партии следват. Има една формулировка, която Борисов вече е използвал, и която със сигурност ще му даде предимство. Това е коалиция на малцинството. Всеки кабинет на малцинството отваря вратите на управляващите за по-широка подкрепа в парламента, разбира се, ако тя бъде гарантирана в самото начало. И тук искам да кажа, че не само вторият кабинет на Борисов е емблематичен, но дори първият кабинет на Борисов е също така коалиция на малцинството. Там си спомняте, че Иван Костов и ДСБ гласуваха първоначално в подкрепа на кабинета на Борисов, разбира се, запазвайки си правото да гласуват и вот на недоверие, което направиха по-късно, и възможността да не подкрепят определени закони. Но те подкрепяха много от законопроектите на ГЕРБ. Просто защото това беше в посока не само срещу тройната коалиция, а и в посока на тясно управление", заяви още Коларова.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Земетресение удари любим на българите гръцки остров
Дата: 26/06, 21:15

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 21:10

Между 100 и 200 лева на хектар по еко схема за намаляване използването на пестициди от Кампания 2023
Дата: 26/06, 21:00

Румъния спечели групата си на европейското след очаквано реми със Словакия, Украйна е аут
Дата: 26/06, 20:562 Коментара

Пиян колоездач пострада, удари се в товарен автомобил
Дата: 26/06, 20:402 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия