Смяна на върха в НАТО: Марк Рюте застана начело на Алианса


Дата: 01/10, 18:27

Снимка: Пиксабей

Той ръководи организацията през последните десет години, белязани от руското нахлуване в Украйна. Очаква се Рюте да запази приоритетите на Столтенберг в отбранителния съюз, в който членуват 32 държави.

„Трябва да призная, че напускам Алианса със смесени чувства, но е време да си ходя. Идва чудесен наследник, но е трудно да напусна алианса и организацията, на която служих десет години. Всички хора, всички държави, с които съм работил, разбира се, ще ми липсват. Но си тръгвам със съзнанието, че през това десетилетие постигнахме много заедно. Осъществихме най-голямото укрепване на НАТО и нашата колективна отбрана за цяло поколение”, заяви Столтенберг, предаде Нова тв.

„Смятам, че най-големият риск ще бъде, ако президентът Путин спечели, защото тогава посланието ще бъде, че когато той използва военна сила, а и когато заплашва съюзниците от НАТО, той получава това, което иска. Това ще направи всички нас по-уязвими. Разбира се, ние следим отблизо какво прави Русия и много ясно сме предали на Москва, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води”, каза още той. 

„За мен е голяма чест да Ви последвам като генерален секретар и, така да се каже - да вляза във вашите големи обувки. И двамата вярваме, че силната трансатлантическа връзка е в основата на нашия съюз и мога да ви уверя, че ще направя всичко възможно, за да гарантирам, че тя ще остане стабилна”, заяви Марк Рюте.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стоичков: 35 години от един паметен мач
Дата: 01/10, 20:28

Ще поскъпне ли олиото заради лошата реколта
Дата: 01/10, 20:21

Странен предмет изхвърли океана до лагер Нумеролози
Дата: 01/10, 20:11

Борис Джонсън: Кралица Елизабет II имаше рак на костите
Дата: 01/10, 20:05

Падна последна тухла от символ на НРБ, става Лидл
Дата: 01/10, 20:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия