Морето във Варна "влезе в ролята" на Антарктическите води


Дата: 15/10, 17:08

Снимка: ВВМУ

Морето в района на Карантината във Варна "влезе в ролята“ на Антарктическите води. Целта бе провеждането на практически тренировъчни упражнения, които са включени в курса по Антарктическа навигация, който се провежда във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“, съобщава Фокус.

Главен лектор на курса е о.з. контраадмирал Марсело Тарапов от Военноморските сили на Република Аржентина. Тренировките бяха проведени на борда на военния научноизследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий" – 421 (ник 421), на море и в района на ВР Карантината.

Бяха отработени техники и процедури за обличане и използване на специално морско облекло за работа в тежки хидрометеорологични условия, натоварване и транспортиране на личен състав в корабни лодки Зодиак HD 5 MIL PRO, работа с тях при излизане и престой на непознат и необорудван бряг, извличане на човек паднал зад борд и при продължителни и отдалечени преходи. Също така о.з. контраадмирал Тарапов показа практически техники за откриване на плаващ лед и преминаване през теснини при работа с корабния радар.

В упражненията участваха военнослужещи от екипажа на НИК 421, преподаватели от ВВМУ и чуждестранните участници в курса.

Контраадмирал Марсело Тарапов е генерален директор по военноморска подготовка и обучение на Военноморските сили на Аржентина и почетен професор на ВВМУ "Никола Й. Вапцаров“. 6-дневният курс в Морско училище, чийто главен лектор е той, е за антарктическа навигация. Темите, засегнати по време на курса, са: наука за ледовете в Антарктида и класификацията им, планиране на експедиции в Антарктида, препоръчителни маршрути, използване на радиолокационна станция, правила за безопасност, спасяване и оцеляване в полярни условия. Оказване на първа помощ, опит от двете български експедиции. Законодателство, свързано с Антарктида.

В курса участват офицери от Щаба на ВМС, офицери от катедра "Корабоводене“ към ВВМУ, офицери от екипажа на българския военен научноизследователски кораб 421 – "Св. св. Кирил и Методий“, гости от Румъния и Турция.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Протест в София заради номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор
Дата: 15/10, 19:21

Мистерия с могъщия Гай от Варна: Първо го боготворяли, после го изхвърлили като парцал
Дата: 15/10, 19:141 Коментар

Разбулиха дълбоко пазена тайна в „Сделка или не“
Дата: 15/10, 19:13

Зрители се усъмниха в знанията на Ники Кънчев
Дата: 15/10, 19:10

Американци наливат стотици милиони в граничен район на България с Турция
Дата: 15/10, 19:041 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия