Бизнесът ще продължи да получава компенсации за цените на тока


Дата: 26/07, 14:06

Снимка Пиксабей

Радостна новина за бизнеса у нас.

Парламентът задължи правителството да разработи програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електроенергия, предаде репортер на "Фокус".

Проекторешението бе внесено от Делян Добрев, Станислав Анастасов, Искра Михайлова, Драгомир Стойнев и Павела Митова, пише varna24.bg.

То бе подкрепено със 185 гласа "за", нямаше гласували "против", а 5-ма се въздържаха. 

Пред народните представители министърът на енергетиката заяви, че от началото на месец юли се наблюдават изключително високи цени на електрическата енергия както в Европа, така и у нас.

"Факторите, които влияят и оказват съществено значение на цените на електроенергията на този ценови диапазон са външни, независими от производствените мощности на българската енергетика и държавната такава", заяви министър Малинов.

Той обяви, че след разговари с представителите на промишлеността и бизнеса в Министерството на енергетиката е било обсъдена възможността за компенсации. Тази седмица правителството е одобрило решение за удължаване на мярката за определяне на таван на приходите.

"Това ще даде възможност да бъде генериран допълнителен финансов ресурс, за да може да бъде приложена една такава рамка", обясни той.

Той каза, че компенсаторният механизъм, предложен от парламента в размер на 180 лева /MWh за небитовите крайни клиенти, независимо към коя електропреносна мрежа са се присъединили.

При обсъжданията Драгомир Сотйнев от БСП заяви, че левицата ще подкрепи тази мярка. Той каза, че тя е "навременна".

Радослав Рибраски от ПП-ДБ коментира, че това решение няма дисциплиниращ ефект. Според него от него ще има последствия. Той предложи и вписването на енергийно бедните потребители. 

От "Възраждане" също подкрепиха проекторешението. Те смятат, че държавата има достатъчен ресурс да подпомогне бизнеса и това трябва да бъде направено.

Делян Добрев каза, че с вписването на енергийно бедните потребители те ще плащат по-скъп ток. Председателят на енергийната комисия заяви, че същият проект на решение е бил подкрепян от "Продължаваме промяната" в предишни Народни събрания.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Англия не се затрудни срещу Република Ирландия
Дата: 07/09, 23:08

Грузия унижи Чехия в Лига на нациите
Дата: 07/09, 22:57

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 07/09, 22:50

Почти без валежи в неделя
Дата: 07/09, 22:39

Словашкият премиер Роберт Фицо: Убеден съм на 100%, че ще има още един опит за убийство на представител на правителството
Дата: 07/09, 22:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия