Забавяне на реставрацията на римската статуя, открита във Варна, отлага показването ѝ


Дата: 18/10, 12:12

Снимка: Булфото

Излагането пред публика на уникалната римска статуя, която беше открита преди дни във Варна, може да се забави. Причината е липсата на реставрационни ателиета, предупредиха от музея в морския град. Не достигали и специалисти, които да се погрижат за консервацията и почистването на фигурата. Статуята е на 1800 години. Тя изобразява видния гражданин на Одесос Гай Марий Хервогоне, живял през 1-2 век и свързан с римската власт. Според специалистите експонирането на статуята ще бъде възможно едва, след като бъде завършена необходимата консервация, но за момента няма яснота кога ще се случи това, съобщи Нова тв.

Гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей – Варна отправи призив към общинските власти да осигурят подходящи условия за реставраторите, които работят с уникалните паметници, постъпващи в музея. „Нашите специалисти са принудени да работят във фургони, в задния двор или в коридорите на музея. Това са абсолютно неадекватни места за такава деликатна и прецизна работа като реставрацията“, подчерта д-р Тенекеджиев.

Той отбеляза, че липсата на подходящи ателиета за реставрация не само забавя експонирането на ценни находки като наскоро откритата статуя на Гай Марий Хервогоне, но и затруднява грижата за останалите исторически артефакти, които притежава музеят. „Необходима е спешна намеса, за да могат нашите специалисти да продължат своята работа в условия, които отговарят на важността на тези уникални паметници“, добави той.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



България е на първо място в ЕС през август по годишен ръст на строителството
Дата: 18/10, 14:22

Военни унищожиха опасен артилерийски снаряд край Сливен
Дата: 18/10, 14:17

Румъния вдигна изтребители, след като неидентифициран обект наруши въздушното ѝ пространство
Дата: 18/10, 14:14

Машина отряза ръката на работник в дърводелски цех в Петрич
Дата: 18/10, 14:10

Константин е претърпял инцидент, намира се в болница с тежки наранявания
Дата: 18/10, 14:071 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия