Медиапул: Туите прикриват смъртта в България. Реални ли са данните за чистотата на въздуха в градовете


Дата: 08/10, 09:11

Булфото

Тревожни данни за въздуха, който дишаме в големите градове. Данните на Световната здравна организация показват, че 1 на всеки 10 българи умира заради мръсния въздух, пише Mediapool. Това са над 10 000 смъртни случая годишно. За 5 години България губи населението на град с размерите на Велико Търново. Европейската комисия е завела две наказателни процедури срещу България.

Прикрива ли страната ни истината за качеството на въздуха, който дишаме с начина, по който го измерва? Защо измервателни станции се местят от места, където има много движение на автомобили, и се слагат в паркове и озелени площи? И наистина ли след като измервателна станция в Пловдив е преместена от централното място „Баня Старинна” (Чифте баня) в парк „Каменица”, е отчела в пъти по-ниско замърсяване на въздуха?

Адвокат Димитър Площаков става първият, който завежда иск за 10 000 лева срещу Министерството на околната среда и водите и го печели. В Пловдив, където той живее, установява, че една от измервателните станции е скрита сред високи туи в парк „Каменица”. Туите са толкова плътно насадени, че от тях станцията не се вижда от минувачите. Според адвокат Площаков някой нарочно я е поставил в парка и „опаковал” в растителност.

„Станцията е част от Националната система за мониторинг качеството на атмосферния въздух. Тя събира данни 24 часа в денонощието, предава ги в Националната база данни за мониторинг на околната среда към Изпълнителната агенция по околна среда. От там данните официално се предоставят на Европейската комисия, която пък трябва да следи изпълнението на екологичното законодателство, спрямо което нашата страна се е ангажирала”, обясни адвокат Площаков. „За миналата година станцията е отчела 34 пъти превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици, при максимален брой допустими отклонения 35. Станцията е преместена тук през 2007 г.”, каза адвокат Площаков. По думите му бившата станция „Евмолпия”, преди да бъде преместена, е отчитала 174 броя превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици. 

Продължение в https://www.mediapool.bg/smartta-skrita-zad-tuite-prikrivaneto-na-otrovniya-vazduh-v-bulgaria-news363756.html


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Руските власти евакуират Крим
Дата: 08/10, 14:47

Напишете името и рождена дата на ръцете си, зоват властите преди урагана "Милтън"
Дата: 08/10, 14:38

Повечето българи са на мнение, че Шенген е сред основните постижения на ЕС
Дата: 08/10, 14:38

Метеоролог се разплака в ефира: Това е невероятен ураган
Дата: 08/10, 14:29

От Общината напомнят: Варненци плащат с 20% по-ниски глоби, ако спазят този срок
Дата: 08/10, 14:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия