Тагарев: Трябва да се изключи вариантът за техническа повреда


Дата: 19/09, 05:00

кадър:  Bulgaria ON AIR

Черната кутия на самолета, който катастрофира край авиобаза "Граф Игнатиево", няма да бъде разчетена в България.

"Записите от черната кутия се свалят след всеки полет и се анализират практически веднага след него, или поне след приключването на летателната смяна. С такива средства разполага всяка една наша авиобаза. След като беше първоначално обявено, че тя е открита и е в добро техническо състояние, не виждам никакъв проблем тук да бъдат свалени и тук да бъдат анализирани тези данни", заяви бившият министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че записите от черната кутия и други данни трябва да бъдат изцяло анализирани, за да се установят причините за инцидента. Въпреки това, има съмнения относно навременността и качеството на разследването, като Тагарев отбеляза, че често подобни разследвания се забавят и в крайна сметка не довеждат до установяване на отговорността или предизвикват адекватни мерки за предотвратяване на бъдещи инциденти.

"За мен най-притеснителното е, че в нашите Военновъздушните сили се е наложила една култура, при която първо се поощрява по такъв начин предприемане на полети с риск по-висок от полагаемия, поради невисоката подготовка и в последствие, когато се случи инцидент, не се търси отговорност от никого", каза проф. Тагарев за Bulgaria ON AIR.

Според него Военновъздушните сили трябва да се фокусират на подобряване на организационната култура, включително на обучение и подготовка на пилотите, за да се предотвратят бъдещи инциденти. Тагарев акцентира, че плановете за демонстрационни полети трябва да бъдат внимателно планирани и осъществявани със специално внимание към безопасността.

"Трябва да се изключи вариантът за техническа повреда и оттам да се търсят проблемите в организацията на подготовката, в планирането на този демонстрационен полет, в ръководството на този полет и в крайна сметка в изпълнението", коментира проф. Тагарев.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 19/09, 20:00

ОСК "ЖСК-Спартак" скърби за Бончо Бонев
Дата: 19/09, 19:57

Израел удари Ливан, Насрала: Това е обявяване на война
Дата: 19/09, 19:50

Чернева: Предвид близките отношения на Орбан с Нетаняху, унгарската връзка с взривените пейджъри не е толкова невъзможна
Дата: 19/09, 19:43

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 19/09, 19:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия