Аварийна ситуация с тръбопровода на пречиствателната станция в Албена


Дата: 20/06, 14:35

Снимка Петел

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна извършва проверка за аварийна ситуация с колектора на ПСОВ „Албена“. Причината за проверката е нарушената цялост на тръбопровод.

На 04.06.2024 г. РИОСВ – Варна е уведомена от „ВиК Добрич“ АД, че е нарушена целостта на тръбопровод в прибойната зона на плажа. Тръбопроводът е част от колектора за заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ „Албена“ в Черно море. Колекторът е изграден от етернитови тръби. Нарушаването на целостта на заустващия колектор е на около три метра навътре в Черно море на дълбочина около 0,6 метра, като колекторът е разположен под 10-сантиметров слой пясък.

На следващия ден е извършена съвместна проверка от експерти на РИОСВ – Варна, БД „Черноморски район“ и Регионална лаборатория – Варна. Взети са водни проби от пречистените отпадъчни води на изход от ПСОВ „Албена“ и от морските води. Резултатите на пречистените отпадъчни води от ПСОВ „Албена“ по показатели неразтворени вещества, БПК5, ХПК, общ азот, общ фосфор са под индивидуалните емисионни ограничения в издаденото Разрешително за ползване на воден обект.

Вследствие на предприети действия от ВиК дружеството, на 17.06.2024 г. се установява, че участък с дължина приблизително 85 м от колектора е отнесен в морето, като са открити и извадени 5 броя тръби.

Днес във връзка с аварийната ситуация с колектора на ПСОВ „Албена“ областният управител на Добрич свиква комисия, в която ще участва и представител на РИОСВ-Варна.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Силно земетресение от 4,5 по Рихтер регистрира БАН на 150 километра от Златоград
Дата: 27/06, 10:33

България е пропуснала да получи 20% авансово плащане по ПВУ заради неразработване на планове
Дата: 27/06, 10:31

Кой иска да стане милионер в България? Задава се нов як бизнес за милиони с пари от държавата
Дата: 27/06, 10:29

Боби Лазаров похвали застрахователите, но Цънцарова заподозря далавера
Дата: 27/06, 10:27

15 лева за порция цаца за богаташи на морето
Дата: 27/06, 10:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия