БНБ би камбаната за всички с кредити от банките


Дата: 27/06, 10:39

Пиксабей

Управителният съвет на БНБ запази нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в Република България, на 2.0% през третото тримесечие на 2025 г., предаде Парите ни.

Той има за цел да запази способността на банковата система да посрещне неблагоприятните ефекти от проявленията на бизнес и финансовия цикъл чрез засилване на капиталовата позиция на банките.

Кредитната активност в сектора на домакинствата се запазва висока, особено в сегмента на жилищните кредити, като засиленото им предлагане от страна на кредитните институции създава условия за допълнително кредитно търсене, посочват от БНБ. В краткосрочен план увеличението на кредитните обеми се отразява положително върху доходността на банковия сектор, но продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за потенциално нарастване на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в балансите на банките.

При неблагоприятни тенденции в икономическата среда способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки. Във връзка с това кредитните институции следва да поддържат кредитни стандарти на база на набора, определен от Управителния съвет на БНБ на 20 май 2024 г., както и на други показатели.

Наред с това е необходимо кредитните институции да прилагат своевременно и адекватно провизиране, базирани на консервативни допускания, които отчитат рисковете при неблагоприятно развитие в икономическата среда.
 
През първите девет месеца на 2023 г. нивото на този буфер беше 1.5%, приложимо към кредитни рискови експозиции в Република България, като БНБ бе един от първите компетентни органи, които затегнаха мярката след пандемията от COVID-19.

istock

Предвид трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и несигурността в икономическата среда, през септември 2022 г. нивото на антицикличния капиталов буфер беше повишено на 2.0% (в сила от 1 октомври 2023 г.), като бе отчетена вероятността от изостряне и натрупване на рискове за финансовото посредничество с оглед на икономическите процеси в ЕС и отражението им върху финансовата система.

Прилаганата макропруденциална политика на БНБ за капиталови буфери е традиционна оценявана високо от международните партньори (ЕЦБ, ЕССР, МВФ, кредитни рейтингови агенции и др.).
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Здравословно хранене
Дата: 30/06, 00:30

Германия е на 1/4-финал
Дата: 30/06, 00:22

30 юни 1971 г. – Трагедията на "Союз 11"
Дата: 30/06, 00:09

Германия 2:0 Дания, гол на Мусиала
Дата: 29/06, 23:57

Стилияна Николова се класира за финалите на всичките четири уреда в Кайро
Дата: 29/06, 23:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия