Димитър Радев: България и Хърватия се движеха заедно към еврозоната, но през 2020 г. пътищата се разделиха


Дата: 27/06, 12:29

Снимка Булфото, архив

Политически са причините за отлагането на влизането на България в еврозоната. Това е позицията на управителя на Българската народна банка Димитър Радев, която той изрази пред БНТ.

"Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, отколкото досега. Тоест, очевидно, когато участваш в един такъв съюз и в неговите различни механизми, имаш някакви ангажименти. Но това, което плащаш като ангажименти е много по-малко от това, което получаваш", каза Димитър Радев.

Той отбеляза, че влизането на Хърватия в еврозоната "донесе автоматично две степени увеличение на кредитния рейтинг и това се измерва с много пари. Преди Хърватия да влезе в еврозоната, България беше с по-добър кредитен рейтинг, докато сега сме с по-нисък".

Управителят на БНБ припомни, че до 2019 г. България и Хърватия се движеха заедно, но през 2020 г. пътищата се разделиха.

"Това стана в деня, в който беше обявено решението за влизане на Хърватия в еврозоната, докато в България започна политическата криза. Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес.

Не става въпрос за технически процес, а за политическо решение. Важното в този процес е това, за което сравнително малко се говори - ясна идея за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто практически план промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Хората дори няма да ги почувстват", коментира още управителят на БНБ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В Малага протестираха срещу масовия туризъм
Дата: 30/06, 02:07

Треньорът на Италия: Аз нося отговорност за случилото се
Дата: 30/06, 01:31

Нови пожари бушуват край Атина
Дата: 30/06, 01:05

Лудогорец спечели и последната си контрола в Австрия
Дата: 30/06, 00:48

Здравословно хранене
Дата: 30/06, 00:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия