"Град на хобити" откриха в България


Дата: 07/10, 17:00

Пиксабей, снимката е илюстративна 

"Властелинът на пръстените" оживява в Перперикон

Уникално археологическо откритие на древния град Перперикон ще бъде представено пред журналисти. Проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките, ще покаже новоразкрит комплекс от средновековни жилища, които наподобяват "града на хобитите" от популярната фентъзи поредица "Властелинът на пръстените", предаде Дунав мост.

След тримесечни интензивни археологически проучвания в Южния квартал на Перперикон, екипът на проф. Овчаров е разкрил десетки сгради, датиращи от 13-14 век. Тези структури са дълбоко вкопани в земята и са свързани помежду си с тесни улички, създавайки впечатляващ архитектурен комплекс.

В ексклузивно интервю за Българската телеграфна агенция (БТА), проф. Овчаров сподели: "По принцип целият Южен квартал е такъв. На няколко места съм хващал такива жилища, но тук е може би най-голямото струпване". Той подчерта, че това откритие е разположено в непосредствена близост до наскоро разкритите олтари в района.

Важно е да се отбележи, че само преди месец археологическият екип представи друго значимо откритие на Перперикон - два олтара, единият от които се предполага, че е бил използван за кървави жертвоприношения, вероятно посветени на подземните божества.

Настоящият археологически сезон на Перперикон е особено интензивен, продължавайки цели четири месеца. Финансирането, осигурено от държавата, възлиза на близо 500000 (петстотин хиляди) лева. На терен работят около 60 души, което прави тазгодишните проучвания най-мащабните в историята на обекта, според думите на проф. Овчаров в началото на сезона.

Това откритие не само хвърля светлина върху средновековния живот в региона, но и предоставя ценна информация за архитектурните практики и социалната организация на обществото през този период. Очаква се представянето на "града на хобитите" да привлече значителен интерес както от научната общност, така и от широката публика, затвърждавайки статута на Перперикон като един от най-важните археологически обекти в България.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пенсионерка: Очаквам пенсията ми да скочи с 200 лева, за да си купувам месенце
Дата: 07/10, 19:27

Лекар призна, че се е опитал да убие партньора на майка си с фалшива COVID-19 ваксина
Дата: 07/10, 19:23

Зрител бесен на архитект в игра: Глупости плещи за футбола
Дата: 07/10, 19:14

Имагинерен Майкъл Джордан донесе късмет на Александър в „Сделка или не“
Дата: 07/10, 19:11

Главчев: Очевидна е необходимостта от засилване на националната ни сигурност по границите с оглед на очакваните рискове
Дата: 07/10, 19:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия